Linschotense koster neemt na 25 jaar noodgedwongen afscheid: "Je bent de gastheer van de kerk"

Geurt Apeldoorn in zijn Linschotense kerk.
Geurt Apeldoorn in zijn Linschotense kerk. © RTV Utrecht/Anne Marie Verhagen
LINSCHOTEN - De Hervormde Kerk in Linschoten moet afscheid nemen van één van haar kosters. Na 25 jaar neemt Geurt Apeldoorn afscheid. Vanwege zijn gezondheid moet hij ermee stoppen.
De 79-jarige Geurt weet alles over de kerk in Linschoten. Hij kent bijna alle kerkgangers en weet precies waar ze iedere zondag zitten. De banken waar de kerkenraad op zit zijn al oud, maar Geurt weet alle jaartallen feilloos op te noemen. Als hij in de kerk rondloopt, wordt meteen duidelijk dat hij zijn werk al die jaren met veel liefde heeft gedaan. Het is dan ook niet gemakkelijk om zijn werk neer te leggen.

MOEILIJK

"Wij luiden de klok hier nog met de hand, zal ik hem even laten klinken?" Trots trekt Geurt aan het touw. Het gaat hem goed af, ondanks zijn slechte gezondheid. Geurt heeft kanker en daarom moet hij stoppen als koster. "Het houdt op een gegeven moment op. Ik vind het best moeilijk. Maar ik leef er al een tijd naar toe, dus het komt niet onverwachts."
Ik vind het best moeilijk. Maar ik leef er al een tijd naar toe
Geurt Apeldoorn
Eén van de eerste diensten in zijn functie als koster zal Geurt altijd bijblijven. "In de ochtend was er een begrafenis en 's middags trouwde er een klasgenoot. Dus op één dag werd er iemand begraven en begon iemand anders juist aan een nieuw leven. Dat vond ik zo apart, dat moest ik echt verwerken".

IEDEREEN KENT ELKAAR

In een kleine kerkelijke gemeente als Linschoten kent iedereen elkaar. Elke situatie wordt dus ook meteen persoonlijk. Of het nu gaat om een overlijden, een trouwerij, of wanneer er iemand tijdens de kerkdienst niet goed wordt. "Tijdens de dienst blijf ik heel nuchter en thuis verwerk ik dat", vertelt Geurt.
Tijdens de dienst blijf ik heel nuchter en thuis verwerk ik dat
Geurt Apeldoorn
In Linschoten werken de kosters in een team van drie. Vroeger was dat anders. De voorganger van Geurt, koster Pels, had maar twee vrije zondagen per jaar. De koster is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kerk, de verlichting, het geluid en ook de camera. De dienst kan tegenwoordig ook thuis worden gevolgd via het internet.

GASTHEER VAN DE KERK

"Als koster ben je gastheer van de kerk", legt Geurt uit. "Je moet op details letten. Ik erger me eraan als een rij stoelen niet rechtstaat, of als op de kerkenraadsbanken de bijbels om en om liggen. Dat hoort niet. Je moet op de kleine dingen letten."
Je moet op de kleine dingen letten
Geurt Apeldoorn
Tijdens zijn afscheid heeft Geurt heel veel mooie reacties gekregen. "Zeker 150 mensen kwamen me een hand geven en dan nog al die kaartjes van wie er niet bij kon zijn, dat deed me goed."

BEMOEIEN

De kostersbank wordt vanaf nu bemand door anderen. Geurt heeft expres een nieuwe zitplaats in de kerk gevonden waarbij de kosters achter hem zitten. "Anders ga ik me er teveel mee bemoeien", grinnikt hij.
Linschotense koster neemt na 25 jaar afscheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.