RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

GroenLinks zet landelijk partijbureau aan Oudegracht in verkoop

UTRECHT - GroenLinks heeft het landelijk partijbureau aan de Oudegracht 312 in Utrecht te koop gezet. De partij wil een duurzamer en efficiŰnter onderkomen.

GeenStijl schreef de afgelopen jaren enkele kritische stukken over het kantoor. Het weblog noemde het pand een 'ecologische ramp' en vond het hyprocriet dat GroenLinks zich sterk maakt voor een beter milieu, maar zelf gehuisvest is in een grachtenpand met enkel glas. De partij liet destijds weten dat dubbel glas vanwege de monumentale status van het pand niet mogelijk was.

"Grappig, ik heb heel veel telefoontjes van de media gehad nu ons partijkantoor in de verkoop staat. Het is blijkbaar echt een dingetje", zegt partijwoordvoerder Lotte Jeursen. "We hebben nog geen nieuw pand, maar we zoeken iets in het centrum van Nederland. De kans is dus groot dat GroenLinks in Utrecht blijft", zegt een partijwoordvoerder.

Het partijkantoor aan de Oudegracht wordt gebruikt voor cursussen, opleidingen en bijeenkomsten voor leden van GroenLinks uit het hele land. Het gebouw aan de Oudegracht uit 1858 bestaat uit vier verdiepingen en een werfkelder. Het heeft een totale oppervlakte van bijna 1500 vierkante meter. Het pand heeft geen energielabel omdat het een rijksmonument is, vermeldt Molenbeek Makelaars.

GroenLinks kocht het pand in 2011 voor ruim 2 miljoen euro. NRC Handelsblad schreef in 2012 dat het kantoor als een molensteen om de nek van GroenLinks hing vanwege geldtekort. In de partij gingen stemmen op om het pand weer te verkopen, maar dat gebeurde toen niet.

Wat het kantoor nu minimaal moet opbrengen, is niet bekendgemaakt. Het pand staat op Funda in business en wordt verkocht per inschrijving. GroenLinks vindt het wel belangrijk wat voor plannen kandidaat-kopers hebben. "De achtergrond van de ge´nteresseerden wordt meegenomen in de afwegingen", laat de woordvoerder weten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht