RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Doornse Mariniers gaan onderdelen printen in plaats van meenemen: "Het is de toekomst"

DOORN - De mariniers in Doorn hebben sinds deze week een 3D-printer op de kazerne. Daarmee kunnen ze onderdelen printen die nodig zijn voor oefeningen en missies. Zo hoeven ze die spullen niet mee te nemen.

Officier Frits van de Heuvel is verantwoordelijk voor de innovatie: "We duwen nu containers vol met spullen en nemen die mee. We moeten een logistieke slag slaan en voorsorteren op de toekomst. Die spullen kunnen we straks gewoon printen." Defensie hoopt op deze manier kosten te besparen omdat het simpelweg gewicht voor transport bespaart.

Uit de 3D-printer kunnen allerlei spullen rollen: "Van schroeven, gespen tot onderdelen van voertuigen", legt Van de Heuvel uit. "Hij print met verschillende materialen: van plastic tot metaal. The sky is the limit!" Er staat inmiddels al een printer aan boord van een paar marineschepen en ze zijn gebruikt op missie in Mali.


De printer in Doorn wordt de komende tijd getest op de Van Braam Houckgeestkazerne en straks moet die ook meegaan op missies van het Korps. Van den Heuvel legt uit: "We zetten 'm dan in een 20 voet container zodat we de printer overal ter wereld kunnen inzetten. Qua Patet Orbis hŔ: zo wijd de wereld strekt", refereert hij aan de lijfspreuk van het Korps.

De 3D-printer komt uit de koker van het eigen expertisecentrum innovatie. Vier mariniers zijn nu opgeleid om te printen. "Het is de toekomst van de logistieke sector. Zo kun je veel efficienter je werk uitvoeren", besluit van de Heuvel.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht