Houten zoekt plek voor oeroude kano

De opgraving van de kano in 2011
De opgraving van de kano in 2011 © RTV Utrecht/Mark van der Wel
HOUTEN - Houten is nog altijd druk bezig om twee belangrijke archeologische vondsten terug te halen. Het gaat om een eeuwenoude boomstamkano en een visfuik. De voorwerpen werden in 2011 tijdens archeologische opgravingen in Houten-Castellum gevonden en liggen nog altijd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad.
De houten kano is zo'n 2500 jaar oud en geldt als de meest complete kano uit deze periode, de IJzertijd, in Nederland. Voor de Houtense wethouder Herman Geerdes reden genoeg om achter de kano aan te blijven gaan. "We hebben inmiddels van de Rijksdienst gehoord dat zij voor de conservering gaan zorgen de komende jaren. En dus hebben wij nog een paar jaar de tijd om te zoeken naar een plek waar we de kano kunnen tentoonstellen."

DRIEDUIZEND JAAR

Volgens Geerdes laten de opgravingen zien hoe bijzonder de geschiedenis van Houten is. Juist daarom wil hij de kano graag terughalen naar zijn gemeente. "Houten is een nieuwe stad, maar in het gebied wordt al meer dan 3000 jaar gewoond. Zeker in Houten-Zuid wonen nu veel mensen die van buiten komen, en die vaak niet weten op wat voor een bijzondere plek ze wonen."
Houten is een nieuwe stad, maar in het gebied wordt al meer dan 3000 jaar gewoond
Wethouder Geerdes
Houten hoopt dat de boot over drie jaar terug is in Houten. "Dat zou optimistisch zijn. Want het ziet eruit dat het conserveren over een jaar kan beginnen. Dan komt de boot in een soort bad van was te liggen. Alle lucht die in de kano zit, wordt dan vervangen door was. Op deze manier blijft de vorm in stand. Dat proces duurt anderhalf jaar."

PARKEERGARAGE

Houten staat daarna open voor alle ideeën om de oude stukken te kunnen exposeren. "Je zou de boot als onderdeel van een tentoonstelling kunnen inzetten, zoals in Castellum Hoge Woerd. Of zoals het schip in Woerden dat in een parkeergarage staat. Je kan daar leuke dingen mee doen!"
De vondst van de Houtense boomkano in 2011
Inwoners worden dan ook opgeroepen om al hun suggesties te delen. Maar niet iedere ruimte is zomaar geschikt om de kano tentoon te stellen, benadrukt Geerdes. "Je kan hem niet zomaar buiten in de open ruimte neerzetten. Daar moeten we iets anders voor bedenken. We hebben daar nog even tijd voor, maar we kunnen alvast fondsen gaan werven om dat mogelijk te maken."
FOTOKOPIEËN
In het Oude Station in Houten is momenteel een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Houten. Omdat de kano en de visfuik nog steeds in Lelystad liggen, zijn daar nu in de expositie alleen nog maar fotokopieën van te zien. "Maar het is zeker de bedoeling dat we die in de toekomst echt aan het publiek kunnen laten zien", besluit Geerdes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.