Chaos na verkeerde schooladviezen: "De puzzel wordt nu nog ingewikkelder"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het nieuws over de foute schooladviezen is bij basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede ingeslagen als een bom. Directeur Jan Heijman verwacht dat 15 van de 35 kinderen uit groep 8 een verkeerd advies hebben gekregen.
Zo'n 20.000 basisscholieren in heel Nederland hebben een schooladvies gekregen dat mogelijk te hoog is. Er moet opnieuw naar deze beoordelingen worden gekeken. De testen hoeven niet opnieuw te worden gemaakt.
Alle ouders van groep 8-kinderen van De Horn krijgen vandaag een belletje. "Dat worden zeer pittige gesprekken", zegt Heijman. "Dit is nog nooit voorgekomen in al die jaren dat ik lesgeef."

VMBO OF HAVO

Leraren van de school in Wijk bij Duurstede schatten enkele kinderen in op VMBO-tl. Toch kregen sommige kinderen op basis van de eindtoets een havo/vwo-advies. "Dan hebben de ouders wellicht het idee: mijn kind kan veel meer dan VMBO-tl", zegt Heijman. "Die gesprekken waren een aantal weken geleden best lastig. Nu blijkt dat die leerkrachten het toch bij het rechte eind hebben gehad."
Dit is nog nooit voorgekomen in al die jaren dat ik lesgeef.
Schooldirecteur Jan Heijman

SCHULDVRAAG

De fouten werden niet gemaakt bij de beoordeling van de Cito-toetsen, maar bij de beoordelingen van de toetsen aangeboden door andere aanbieders. De Horn maakt gebruik van de zogenoemde Route 8-toets. Maar Heijman neemt het die organisatie niet kwalijk. "Zij gaan uit van de waarde die ze van een ander instituut krijgen. Route 8 is wel verantwoordelijk, maar zij hebben er ook niets aan kunnen doen."

ANDERE MIDDELBARE SCHOOL

Dat de schooladviezen nu mogelijk naar beneden worden bijgesteld, kan leiden tot chaotische taferelen op middelbare scholen. De klasindelingen zijn namelijk al grotendeels gemaakt. "Ik kan me voorstellen dat het op scholen in de regio Doorn, Wijk bij Duurstede, Driebergen en Culemborg moeilijk is een ander plaatsje te krijgen."
Sowieso hebben scholen vaak last van heroverwegingen, maar nu wordt het nog lastiger.
Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs

STAD UTRECHT

Ook in en rond de stad Utrecht wordt de puzzel "nog een stuk ingewikkelder", zegt Lobke Vlaming van belangenclub Ouders & Onderwijs. "In Utrecht is het voor veel scholen een crime om alles passend te krijgen."
"Sowieso hebben scholen vaak last van heroverwegingen", zegt Vlaming. "Maar nu wordt het nog lastiger." Ouders & Onderwijs heeft extra medewerkers opgetrommeld om bezorgde ouders van informatie te voorzien.
Scholenkoepel PCOU Willibrord heeft in de stad Utrecht zo'n dertig basisscholen. Op zeker vijf scholen zijn verschillen geconstateerd. Er wordt nu overlegd met ouders over vervolgstappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.