MBO Amersfoort ziet coffeeshop in de straat niet zitten

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een coffeeshop die gepland is tegenover een logistieke opleiding van het MBO Amersfoort. Een slecht idee, vindt de onderwijsinstelling die woensdagavond raadsleden uitnodigde voor een gesprek. De gemeente denkt dat het toch mogelijk is.
"Wij geven ze heel veel duidelijkheid en heel veel liefde, dat is wat die gasten nodig hebben", vertelt Roel Scheerder. Hij is eigenaar van een drankenhandel aan de Textielweg en leidt woensdagavond een groep raadsleden rond. De praktijk leren de jongeren in het magazijn. Waar ze met echte bestellingen en zendingen werken. Op school komen ze niet, want de theorie krijgen ze in een leslokaal in de drankenhandel. "Dit is ook niet de doelgroep voor de schoolbankjes, dat werkt niet bij hen", aldus Jeroen Jansen, directeur School voor Techniek bij het MBO Amersfoort.
Raadsleden luisteren naar de zorgen van het MBO Amersfoort over de coffeeshop
Raadsleden luisteren naar de zorgen van het MBO Amersfoort over de coffeeshop © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Na een rondleiding door het magazijn nemen de raadsleden plaats in het leslokaal en legt de MBO directeur uit waarom hij de coffeeshop niet in de straat wil. "Veel jongeren kennen de straat beter dan hun eigen huis en daar gebeuren dingen die we niet willen." Hij wil zijn leerlingen dan ook beschermen tegen de verleiding van een joint aan de overkant van de straat. Een zorg die wordt gedeeld door zorgorganisatie AHRA, ook gevestigd aan de Textielweg.
Veel jongeren kennen de straat beter dan hun eigen huis en daar gebeuren dingen die we niet willen.
Jeroen Jansen - directeur School voor Techniek
Hier wordt hulp geboden aan jongeren boven de 18 met psychische en sociale problemen die vaak ook verslaafd zijn. Hoewel de hulp meestal bij de jongeren thuis plaatsvindt, vinden de intakegesprekken wel aan de Textielweg plaats. Als de coffeeshop er komt, kan AHRA daar niet blijven, vindt Hans Kremers, directeur van de zorgorganisatie.

VERLEIDING

Bram Leeuwenkamp, raadslid van GroenLinks, probeert de angst voor de verleiding enigszins te nuanceren door erop te wijzen dat de leerlingen een opleiding volgen in een drankenhandel. "Dat is ook een verleiding die bovendien meer schade toebrengt dan cannabis". Maar eigenaar Roel Scheerder legt uit dat er in zijn bedrijf geen drank mag worden verkocht aan de jongeren. Bovendien denkt hij dat het voor jongeren interessanter en spannender is om cannabis te gebruiken dan drank.
Eigenaar van het leerwerkbedrijf Roel Scheerder over de geplande coffeeshop
Het beleid van de gemeente is in principe helder: een coffeeshop mag niet binnen 250 meter van een onderwijsinstelling komen. Maar volgens het college van burgemeester en wethouders is de drankenhandel geen school. "Er is weliswaar een ruimte ingericht voor het volgen van de theoretische vakken, maar daarmee is er nog geen sprake van een school als bedoeld in het coffeeshopbeleid."

'ANDERE OPLOSSING'

Het college zegt verder dat is vastgelegd dat de coffeeshop niet open zal zijn als Ahra cliënten ontvangt voor een intakegesprek. De gemeente ziet dan ook geen bezwaren om een vergunning te verlenen voor de komst van de coffeeshop. Ben Stoelinga, raadslid van oppositiepartij Amersfoort2014, vindt dat het college zich zeer formeel en ambtelijk opstelt. "Ik denk dat wij als raad onze nek kunnen uitsteken om te kijken of er een andere oplossing mogelijk is."
Volgens het coalitieakkoord mag het aantal coffeeshops in de stad uitbreiden. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Vorig jaar belandde de gemeente nog in een juridische strijd rond een geplande coffeeshop op de Snouckaertlaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.