De Europese verkiezingen voor boeren: "Als ik mag kiezen, wil ik alle subsidies aan de kant schuiven"

Pieter Kuijer (r) en Ben Apeldoorn (l)
Pieter Kuijer (r) en Ben Apeldoorn (l) © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SOEST - Morgen gaan de stembussen open om te stemmen voor het Europees Parlement. Voor veel Utrechters is dat misschien een ver van mijn bed show, maar Europa heeft meer invloed op onze directe leefomgeving dan in eerste instantie wordt gedacht.
Voor boer Pieter Kuijer uit Soest zijn het belangrijke verkiezingen, voor hem heeft Europa twee gezichten. Zo zorgen de Europese subsidies voor 10 tot 15 procent van de inkomsten voor zijn boerderij. Maar tegelijkertijd zorgen de subsidies er ook voor dat de prijzen voor zijn producten laag worden gehouden en dat hij aan veel regels moet voldoen.
"Als ik zelf zou mogen kiezen, wil ik liever dat we alle subsidies aan de kant schuiven," zegt de boer. "Als dat dan tenminste leidt tot minder regelgevinging en een goede prijs voor producten als vlees, melk en granen."
Ben Apeldoorn van boerenorganisatie LTO Nederland kan dat wel begrijpen, maar plaatst ook kanttekeningen. "Ik zou ook wel af willen van al die regels. Maar het gevolg is dat de consument dan meer gaat betalen voor zijn voedsel. Het huidige systeem zorgt voor goedkoop voedsel in de winkel en voor een redelijk inkomen voor de boer. De vraag is wel wat dat mag kosten."
Een andere zorg die Kuijer heeft, is dat de regels nu niet voor alle landen gelijk zijn. "In Nederland moeten wij de mest in de grond injecteren", noemt hij als voorbeeld. "Ik ben ervan overtuigd dat dit funest is voor de weidevogels. In Duitsland bijvoorbeeld kunnen ze de mest gewoon over hun land uitrijden."
Ook Apeldoorn vindt dat er veel meer kan worden gedaan om de regels tussen de landen gelijk te trekken. Tegelijkertijd benadrukt hij het belang van Europa. "Europa is onze thuismarkt", zegt hij. Veel producten van de Nederlandse boeren gaan naar de landen direct om ons heen. "We willen zo min mogelijk grensbelemmeringen. Het is belangrijk dat Europa niet uit elkaar valt," doelt Apeldoorn op de Brexit.
Kuijer wil het als boer juist zo lokaal mogelijk aanpakken. "Mensen willen weten wat ze eten, ze vinden het fijn als het uit de buurt komt. Dan heeft het ook een lage CO2-afdruk." Dat past helemaal in een ander debat dat in Europa wordt gevoerd, zegt Kuijer. "Klimaat is ook een belangrijk thema."
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Pieter Kuijer (deel 1)
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Pieter Kuijer en Ben Apeldoorn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.