Onderzoek naar brand Cereolfabriek

UTRECHT - De oorzaak van de grote brand in de oude Cereolfabriek in Utrecht wordt onderzocht. De afgelopen dagen kreeg de politie enkele meldingen van brandjes en illegale betreding van het pand. Het is onduidelijk of er een verband is met de brand van afgelopen nacht.
Vannacht om tien voor twee kwam bij de brandweer de melding binnen dat er brand was in de voormalige sojafabriek in de Utrechtse wijk Oog in Al. De politie heeft direct het terrein afgezet en zes bewoners van naastgelegen panden geëvacueerd. Zij zijn tijdelijk door familie opgevangen.
In het begin was er flinke rookontwikkeling en vliegvuur, dat werd bestreden met hoogwerkers. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrij gekomen en er is niemand gewond geraakt.
Vanwege de veiligheid van de brandweermensen is besloten het pand niet te betreden, maar het gecontroleerd te laten uitbranden. Om vijf over vijf is het sein brand meester gegeven. In totaal zijn er ongeveer vijftig brandweermensen ingezet. Ook burgemeester Wolfsen en brandweercommandant Van Neerven waren ter plaatse.
De geëvacueerde bewoners kunnen inmiddels terug naar hun woningen. De brandweer blijft paraat. Er is nog altijd kans op oplaaiend vuur. Omdat het op dit moment te gevaarlijk is om bij de fabriek te komen, wordt het onderzoek naar de oorzaak nog even uitgesteld.
De voormalige sojafabriek is een rijksmonument en wordt herontwikkeld. De sloopwerkzaamheden rond en in de fabriek zijn al ver gevorderd. Op het terrein komen 220 woningen, een bibliotheek, een grand café en een multifunctionele voorziening. Of het pand kan worden behouden wordt de komende tijd onderzocht. Wat de gevolgen van de brand zijn voor de herontwikkeling zijn, is op dit moment onbekend.
Hieronder de beelden en de radiobijdrages over de brand in Oog in Al.

Cereol-sojafabriek in Utrecht uitgebrand
Brandweer over brand in oude Cereol-sojafabriek
Zeer grote brand in oude Utrechtse sojafabriek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.