RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ruim 1100 boetes voor afval naast ondergrondse containers in Utrecht

UTRECHT - In de gemeente Utrecht zijn vorig jaar 1108 boetes uitgeschreven aan mensen die afval naast de ondergrondse containers plaatsten. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2017 toen dit 534 keer gebeurde. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Handhavingsdienst.

Er wordt alleen beboet als de container naar behoren functioneert en niet vol is, stelt de gemeente. De toename wordt toegeschreven aan de efficiŽntere inzet van handhavers, gezamenlijk met Stadsbedrijven. Hierdoor kunnen meer locaties worden bezocht. "Ook weten we door de analyse van beschikbare data beter waar de inzet van handhaving nodig is", schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

GEVAARLIJK GESTALDE FIETSEN

In de rapportage valt ook de toename op van het aantal gevaarlijk gestalde fietsen. Vorig jaar werden 9209 tweewielers verwijderd, een jaar daarvoor waren het er 7406. Een oorzaak kan volgens de gemeente liggen in veranderingen in de buitenruimte, zoals de herinrichting van Smakkelaarsveld, Westplein en de renovatie van de Dom. Op deze locaties hebben hulpdiensten vaak last van gevaarlijk gestalde fietsen.

ILLEGALE PROSTITUTIE

In 2018 kwamen 62 meldingen binnen over illegale prostitutie, elf meer dan in 2017. De meldingen hebben uiteindelijk geleid tot twintig constateringen van illegale prostitutie. Opvallend is dat de tips niet gingen over massagesalons, maar over hotels en (sociale) huurwoningen. Verder is een toename te zien van het aantal meldingen over illegale jongensprostitutie.

AGRESSIE

Uit het verslag blijkt ook dat handhavers achttien keer te maken hadden met fysieke agressie en 24 keer met persoonlijke bedreiging. In veertien gevallen was er sprake van non-verbale agressie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht