RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Muskusrat moet helemaal uit Nederland verdwijnen: "Je loopt risico als een dijk gatenkaas wordt"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het is haalbaar dat de muskusrat helemaal uit Nederland verdwijnt. Dat zegt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland. Naar verwachting stemmen de waterschappen in Nederland de komende weken in met een nieuwe strategie die dit mogelijk maakt.

Want de muskusrat hoort hier niet, stelt Krom. "Het is een dier dat eigenlijk helemaal niet in Nederland voorkomt." Als zogeheten 'invasieve exoot' tast de muskusrat de vegetatie aan en verdringt het andere diersoorten. Daarnaast graaft het dier graag gangen door dijken en kades. "En als zo'n dijk gatenkaas wordt, dan loop je toch wel een risico", zegt Krom.

De nieuwe strategie houdt in dat de muskusrat het land helemaal wordt uitgejaagd. Volgens Krom is dat nu voor het eerst mogelijk. "Zo'n veertig geleden vingen we ongeveer 500.000 muskusratten per jaar. Dat is een gigantisch aantal. Nu zijn dat er nog zo'n 50.000 per jaar."

"Dat geeft aan dat we het aardig onder de knie krijgen. En dat zou betekenen dat we het wel terug kunnen krijgen naar de nul." Krom denkt dat binnen 15 jaar vrijwel alle muskusratten uit Nederland zijn verdwenen. "Maar dan moet je wel zorgen dat je de instroom vanuit het buitenland via de grote rivieren goed opvangt."

Dat moet geen probleem zijn, stelt Krom. "Dit doen we nu al bij de beverrat, die in Nederland nog niet zo vaak voorkomt. We zien er nu op toe dat we die bij de grenzen vangen. En dan zie je hem in de rest van het land bijna niet meer."

Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland ziet de muskusrat het liefst zo snel mogelijk verdwijnen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -