Vrouw uit Utrecht veroordeeld voor oplichting via Marktplaats en Instagram

© ANP
UTRECHT - Een 25-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld voor oplichting via meerdere accounts op Marktplaats en Instagram. Ze verkocht tassen en schoenen, maar leverde de betaalde spullen niet. De rechtbank acht bewezen dat de vrouw in ieder geval acht personen heeft opgelicht en legt een taakstraf van 120 uur op.
De Utrechtse gaf haar eigen rekening op aan de kopers, maar ook de rekening van een vriend en vriendin. Nadat de slachtoffers het geld hadden overgemaakt, liet ze niets meer van zich horen.
De kopers waren in de veronderstelling dat ze met een betrouwbare verkoper te maken hadden. De communicatie verliep in eerste instantie vlot en de mails waren persoonlijk. Ook gaf de vrouw advies over kleuren en maten en wekte ze de indruk dat ze de artikelen kon leveren. "In werkelijkheid heeft de vrouw valse namen gebruikt, professionele accounts aangemaakt en foto's gebruikt van artikelen waar zij niet over beschikte. Hiermee heeft ze niet alleen het vertrouwen dat de slachtoffers in haar hadden misbruikt, maar heeft ze ook bijgedragen aan beschadiging van het vertrouwen bij dergelijke (online)transacties", stelt de rechtbank.
De vrouw werd aangehouden op 16 augustus 2016. De zaak heeft daarna volgens de rechtbank onnodig lang stilgelegen. "De officier van justitie heeft hiervoor geen verklaring kunnen geven. Nadat de vrouw is aangehouden is ze niet meer in de fout gegaan. De rechtbank ziet dan ook geen aanleiding meer om een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De vriend en vriendin zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de oplichting", aldus de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.