Ook stads- en streekvervoer Utrecht gaat plat tijdens grote ov-staking 28 mei

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het stads- en streekvervoer in Utrecht gaat dinsdag 28 mei toch mee doen aan de landelijke staking in het streekvervoer voor een beter pensioenakkoord. Ook de NS doet mee aan de actiedag. Volgens de vakbonden zal het openbaar vervoer in het hele land daardoor 24 uur lang plat liggen.
Eerder deze maand werd al bekend dat ov-bedrijven in de rest van het land het werk neerleggen op 28 mei. Vervoerders in Utrecht en Gelderland gaven in eerste instantie aan niet mee te zullen doen aan de acties, zei vakbond FNV, maar zij hebben zich nu alsnog aangesloten.
24-UURSSTAKING
De staking begint dinsdag om 05.00 uur en duurt 24 uur. Omdat alle vakbonden meedoen aan de actie, is het de verwachting dat er vrijwel geen trein of bus zal rijden.
"We vinden het natuurlijk oprecht heel vervelend voor de reizigers", zegt woordvoerder Mariëtte van Dijk van vakbond FNV. "We weten dat het veel overlast zal veroorzaken die dag, maar het is één dag je er last van hebt. Een slecht pensioenakkoord is voor jaren en voor iedereen."

BETER PENSIOEN

De vakbond strijden voor een beter pensioen in álle sectoren in Nederland. Ze eisen onder meer het bevriezen van de AOW-leeftijd, een jaarlijkse indexatie zodat de pensioenen meestijgen met prijzen en een pensioen voor iedereen, dus ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract. De acties blijven niet beperkt tot het openbaar vervoer. Op woensdag 29 mei wordt ook in andere sectoren het werk neergelegd.
Op maandag 18 maart werd ook al actie gevoerd, maar die staking werd halverwege afgebroken door de aanslag in de tram in Utrecht. Volgens de bonden is de nieuwe actie nodig omdat er nog altijd geen pensioenakkoord in zicht is.

GEVOLGEN VOOR ONDERWIJS

De Universiteit Utrecht kondigde eerder al aan alle tentamens op de actiedag te verplaatsen omdat mogelijk niet alle studenten op school kunnen komen. Ook bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Rotterdam namen eerder datzelfde besluit.
Hogeschool Utrecht meldde vanmorgen nog dat alle activiteiten op de school gewoon door zullen gaan zoals gepland omdat de staking ruim van te voren is aangekondigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.