RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse plofkraakbende met 'pizzaschuifmethode' hoort celstraffen tot tien jaar eisen

UTRECHT/LEERSUM - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van zes tot tien jaar tegen een plofkraakbende uit Utrecht en Nieuwegein. Volgens de officier van justitie vormden de vier mannen samen een criminele organisatie en waren ze in wisselende samenstelling actief.

De politie kwam de groep op het spoor toen na aanhouding van een andere plofkraakbende de plofkraken niet stopten. Steeds werd hierbij de zogenoemde pizzaschuifmethode gebruikt: de daders braken geldautomaten open en brachten vervolgens explosief flitspoeder aan met een lepelvormige pizzaschuif.


De plofkraken vonden plaats tussen december 2017 en februari 2018. In bijna alle gevallen waren ING-pinautomaten in AH-supermarkten het doelwit. De plofkrakers sloegen vooral toe in kleinere plaatsen in Gelderland en Brabant, maar eind december 2017 ook in Leersum.

ROLVERDELING

De 32-jarige Steven K., een kandidaat-raadslid, hoorde het OM tien jaar gevangenisstraf eisen voor betrokkenheid bij alle acht plofkraken. K. stond vorig jaar tiende op de kieslijst van de lokale partij Stadsbelang Utrecht. Hij reageerde aangeslagen op de strafeis en bleef in gedachten verzonken zitten terwijl anderen voor een korte pauze de zaal verlieten.

De ontkennende verdachten hadden binnen de groep hun eigen rol. De 27-jarige Utrechter Roger K., een neef van Steven K., deed voorverkenningen, huurde busjes en zocht mensen om de plofkraken uit te voeren. Tegen hem eist het OM zes jaar cel voor betrokkenheid bij drie plofkraken. Roger K. werd vorig jaar al tot ruim vijf jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij een andere plofkraakbende. Op het moment van de nieuwe kraken was hij op vrije voeten met enkelband.


HETERDAAD

De groep werd opgerold na een plofkraak in Druten. De 24-jarige Utrechter Jacky E. en de 25-jarige Abdel T. werden opgepakt toen zij in hun bus wilden wegrijden. Tegen E. is zes jaar cel geŽist voor vier plofkraken. Zijn vriend T. zou zeker vijf plofkraken hebben gepleegd en gaat ook zes jaar de cel in, als het aan justitie ligt. Hij kwam als enige niet opdagen tijdens de rechtszitting.

De bende was volgens het OM niet erg succesvol. Slechts twee keer slaagde een kraak en werd er geld buitgemaakt. Toen de daders werden opgepakt hadden ze met inkt bevlekte biljetten bij zich.

Hoewel de plofkraken lang niet allemaal lukten, neemt het OM de zaak hoog op. Mede vanwege het gevaar dat ontploffingen voor de omgeving veroorzaken en de enorme schade. De strafmaat voor plofkraken werd vorig jaar al flink verhoogd.


Het OM vindt ook dat de schadevergoeding die ING claimt voor de vernielde pinautomaten moet worden toegewezen. Het gaat om tienduizenden euro's. Hetzelfde geldt voor de claim van Rabobank van 27.000 euro.

De officier van justitie wil dat de straffen gelijk uitvoerbaar zijn. Na de uitspraak op 25 juni zouden de verdachten dan direct naar de gevangenis gaan. Vooral voor Jacky E. zal dit een flinke domper zijn. Hij verwacht in september vader te worden.


EERDERE VEROORDELINGEN

Twee mannen die voor de groep een plofkraak zouden hebben uitgevoerd werden op heterdaad betrapt. Zij zijn begin dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf.

Morgen wordt de driedaagse rechtzitting afgerond met de laatste pleidooien van de verdediging.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -