"Mijn vrouw was net bevallen en toen ging de pieper"

Bevelvoerder Antonie de Bruijn.
Bevelvoerder Antonie de Bruijn. © RTV Utrecht / Annemaria de Wit
LEERDAM/LEERDAM - De brandweer in Leerdam is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vooral overdag zijn er vaak maar nét genoeg mensen om uit te rukken. "Elke dag is het een gevecht om de roosters dicht te krijgen", vertelt bevelvoerder Antonie de Bruijn. "Soms zijn we zelfs onderbezet. Dan moet een post uit de regio bijspringen."
Volgens De Bruijn zijn er genoeg mensen die bij de brandweer wíllen, maar hebben zij steeds minder tijd. "We hebben veel mannelijke dertigers in ons team", zegt hij. "Veel van hen krijgen rond die leeftijd kinderen en dan kun je niet altijd thuis weg. Bovendien werken veel vrijwilligers buiten Leerdam, waardoor ze overdag niet beschikbaar zijn."
Het probleem speelt in meerdere plaatsen in de provincie Utrecht. Volgens directeur Brandweerrepressie van de Veiligheidsregio Utrecht Carolien Angevaren is ongeveer de helft van de in totaal 71 brandweerposten actief aan het werven. "Al zijn er ook posten met een wachtlijst voor vrijwilligers", zegt ze.

WERKGELEGENHEID

Het verschil in aanmeldingen zit hem onder meer in de werkgelegenheid. "Als rondom een kazerne veel mensen werken, kunnen wij makkelijker vrijwilligers vinden dan als we het alleen moeten hebben van de mensen die er wonen", zegt Angevaren. Ook speelt vergrijzing in sommige regio's een rol.
Voorlopig is er nog geen reden tot zorg. Wel is het op peil houden van de zogenoemde paraatheid de komende jaren een van de speerpunten van de brandweer. Angevaren: "We moeten creatief zijn. Dat kan bijvoorbeeld door wanneer mogelijk gebruik te maken van de TS4, een wagen waarmee je met vier man kunt uitrukken."
In meerdere plaatsen in de provincie Utrecht kampt de brandweer met een tekort aan vrijwilligers.

ALTIJD PARAAT

Wie zich aanmeldt als vrijwilliger, moet wel weten waar hij aan begint. Angevaren: "Je moet 365 dagen per jaar paraat staan. Dat kan alleen als je een sterke intrinsieke motivatie hebt." Bovendien moet een eventuele partner ook achter de keuze staan. "Soms zijn er hele gezinnen mee bezig", vertelt ze. "Kinderen weten dat ze hun speelgoed niet op de trap mogen laten slingeren en wanneer de pieper gaat, houdt de partner de deur alvast open voor de brandweerman- of vrouw."
Bevelvoerder De Bruijn bevestigt dat verhaal. Zelf is hij ooit op een beroerd moment opgeroepen. Zijn vrouw was net bevallen. "We waren voor het eerst met z'n drietjes toen de pieper ging. We kwamen mensen tekort, dus ik moest wel gaan. Het hoort erbij. Uiteindelijk doe je je klus, je komt weer terug en dan is alles weer net zo mooi als voordat je de deur uitging."
Passie, dat is misschien wel voorwaarde één om aan een vrijwilligersbaan als brandweerman of -vrouw te beginnen. Angevaren: "Je leeft ervoor. Bovendien doet het 't altijd goed op feesten en partijen om te zeggen dat je bij de brandweer werkt." De Bruijn: "Het is een mooi vak. Als team bestrijd je samen een brand. Je helpt mensen en dat voelt super."
De brandweer in Leerdam is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Elke dag is het een gevecht om de roosters dicht te krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.