Amersfoorter wil zijn gestolen palmboom terug: "Hij was al dertig jaar in de familie"

De gestolen palm van Piet Balm: "Hij is net gesnoeid dus er zitten nu wat minder bladen aan dan op de foto."
De gestolen palm van Piet Balm: "Hij is net gesnoeid dus er zitten nu wat minder bladen aan dan op de foto." © Piet Balm
AMERSFOORT - Dertig jaar, zo lang heeft Piet Balm uit Amersfoort besteed aan zijn Chinese waaierpalm. De plant stond als pronkstuk voor de deur van zijn woning aan de Graaf Renatushof. Maar in de nacht van maandag op dinsdag is hij gestolen. "Wat ik dacht? God, gestolen. Balen."
"Hij is al dertig jaar oud, als klein palmpje is hij opgekweekt", vertelt Balm. Zijn buurman belde dinsdagochtend aan. Hij werd 's nachts wakker van stemmen en keek uit het raam. Toen zag hij twee mannen weglopen met de palm. Ze gebruikten een steekwagen. Dat moet ook wel, zegt Balm. "Hij weegt 100 tot 150 kilo, die neem je niet zomaar mee in je fietstas." Er is ondertussen aangifte gedaan.
WAAROM EEN PALM STELEN?
De palmliefhebber hoopt dat zijn geliefde plant nog gevonden wordt. "Waarom zou je een palm stelen? Ik weet het niet. Ik denk niet dat hij veel waard is. Of je moet toevallig iemand treffen die hem wil hebben."
De liefde voor palmbomen ontstond toen de Amersfoorter op vakantie was, in Gran Canaria. "Daar ga ik 's winters altijd heen. Daar heb je ook al die mooie palmen staan natuurlijk. En dat virus slaat een beetje over. Op een gegeven moment wil je ook een palm en denk je: weet je wat, ik zet hem bij de voordeur."
Als de palm niet terugkomt aan de Graaf Renatushof, zal Balm zich daarbij neer moeten leggen. "Ik kan wel boos worden en lopen schelden, maar daar heb ik alleen mezelf mee." Hij weet ook nog niet of hij dan nog aan een nieuwe palm zou beginnen. "Als ik het ooit zou doen, denk ik niet dat ik hem weer voor de deur zet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.