Europese verkiezingen: "Het leeft niet zo bij de mensen"

De eerste stemmen worden uitgebracht in Wijk bij Duurstede
De eerste stemmen worden uitgebracht in Wijk bij Duurstede © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De stemlokalen in onze regio zijn sinds 07.30 uur geopend. Uitzonderingen zijn er ook: op Utrecht Centraal kon al vanaf 06.45 uur gestemd worden. Alle stemlokalen sluiten om 21.00 uur vanavond.
In Wijk bij Duurstede kan onder andere gestemd worden op het Revius Lyceum. Daar lopen de stemmers in de ochtend vlot binnen. "We hebben altijd een hausse in de ochtend, zo net voordat mensen naar het werk gaan. Daarna wordt het pas weer druk in de avond", zegt stembureauvoorzitter Yvonne Radstok. "We merken wel al dat Europa niet zo leeft bij de mensen. Bovendien konden mensen twee maanden geleden ook al naar de stembus voor de provinciale verkiezingen dus dat scheelt ook."

EXPERIMENTEEL TELLEN

Ook bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag worden in tientallen gemeenten de stemmen weer op een experimentele manier geteld. Het ministerie wil nagaan of deze werkwijze fouten helpt voorkomen en of het telproces zo transparanter wordt.
De pilot van het ministerie van Binnenlandse Zaken heet 'Centraal tellen'. 72 van de 355 Nederlandse gemeenten hebben zich aangemeld, waaronder Houten, Eemnes, Lopik, Nieuwegein, Rhenen, Veenendaal, Oudewater en Stichtse Vecht. Bij de provinciale verkiezingen in maart deden 76 gemeenten mee aan het experiment.
Deelnemende gemeenten tellen vanavond alleen de stemmen per partij. Op basis daarvan kan voor elke gemeente een voorlopige uitslag worden bepaald, die zondagavond om 23.00 uur bekend wordt gemaakt, wanneer ook de laatste stembureaus in andere EU-landen dicht zijn.
De stembureaus tellen dus niet hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt maandag, op een centrale locatie, door uitgeruste tellers. Deze tellers werken onder verantwoordelijkheid van een gemeentelijk stembureau. De Kiesraad stelt op 4 juni de officiële uitslag vast.
De meeste gemeenten tellen de stemmen vanavond op de standaardmanier (partij en kandidaat tegelijk) meteen na het sluiten van de stembureaus.
In totaal mogen ruim 13 miljoen Nederlanders vandaag naar de stembus voor een nieuw Europees Parlement. De komende dagen kunnen meer dan 400 miljoen kiezers in de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.