Bijeenkomst over asiellocatie De Meern: "De wethouder luistert wel, alleen hij doet er niks mee"

© RTV Utrecht
DE MEERN - "Er zijn eigenlijk alleen maar meer zorgen bijgekomen." Dat zegt buurtbewoner Sander Dilweg na een informatiebijeenkomst van de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de komst van een groep jonge asielzoekers in De Meern.
Het COA wil maximaal twintig minderjarige asielzoekers onderbrengen in een villa aan De Meentweg in het dorp. De buurt hoorde dat vorige maand pas, toen de villa al was aangekocht door het COA. Omwonenden zijn daar niet blij mee. Ze voelen zich overvallen door het nieuws en vrezen overlast.

365 DAGEN SCHOOLKAMP

Gisteravond gingen de gemeente en het COA daarom in gesprek met inwoners. "De wethouder heeft goed geluisterd, alleen hij doet er niks mee", zegt Dilweg. Hij woont in de straat waar de villa staat. "Wij zijn absoluut niet tegen asielopvang", benadrukt hij. Maar de wijk ziet liever een mix van jongeren en een paar gezinnen, in plaats van een grotere groep jongeren. Ze vrezen voor overlast. "Denk aan een schoolkamp. Dat is maar vijf dagen. Hier komen die jongeren 365 dagen bij elkaar zitten."
De buurt roerde zich al flink de afgelopen tijd. Een petitie tegen de komst van de vluchtelingen werd meer dan 1300 keer getekend en de zaal waar gisteren de informatiebijeenkomst was, zat vol. Buurtbewoners probeerden in de bijeenkomst de politiek en het COA op andere gedachten te brengen.
Maar met weinig resultaat, zegt Dilweg. "Ik heb niet de indruk dat de wethouder onze bezwaren meeneemt. Dus ondanks dat wij alternatieven hebben aangeboden, wordt daar niks mee gedaan." Hij verwacht dat de jongeren er gewoon zullen komen. Wel is afgesproken dat er een bewonerscomité wordt samengesteld. Dat comité gaat samenwerken met de COA, de wijkagent en de gemeente om het proces in de gaten te houden.

DEFINITIEF BESLUIT

Voordat de jonge asielzoekers naar De Meern komen moet eerst nog het bestemmingsplan aangepast worden. De villa heeft nu nog de functie wonen. Binnenkort mag de gemeenteraad zich daarom nog uitspreken over de kwestie. Daarna neemt het college een definitief besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.