Rechter: school moet leerling toelaten bij het examengala

© RTV Utrecht
ZEGVELD - Het Kalsbeek College in Woerden mag een leerling niet de toegang tot het examengala ontzeggen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in een kort geding tussen de leerling en de school.
Het was een bijzondere situatie in de Utrechtse rechtbank vanmorgen. Een meningsverschil tussen een leerling en de schoolleiding wordt niet uitgevochten in en kamertje op school, maar in de rechtszaal. En de inzet is niet een diploma of schorsing, maar de toegang tot het eindexamengala. "Zo'n zaak maak je niet vaak mee", zegt de rechter. Hij moest beslissen of de 17-jarige Gijs Kovac wel of niet naar het gala op 29 mei mag.
Volgens de school was de jongen betrokken bij een incident op de laatste schooldag van VMBO-examenleerlingen, op woensdag 17 april. Die dag stak een groep scholieren vuurwerk af voor de school en werd de auto van een leraar beklad met verf. Ook werden voorbijgangers belaagd met meel en eieren.
De groep onruststokers bestond volgens de school uit zo'n dertig leerlingen. Twaalf daarvan zijn door medewerkers van de school herkend. Zij kregen vervolgens te horen dat ze niet meer welkom waren op het examengala. Volgens de school waren alle leerlingen vooraf gewaarschuwd dat ze geweigerd zouden worden op het gala als ze zich zouden misdragen.

'NIKS GEDAAN'

De 17-jarige Gijs Kovac legde zich er niet bij neer en zat vandaag naast zijn moeder en hun advocaat in de rechtbank. Volgens de school heeft Kovac vuurwerk gegooid en is hij herkend door andere leerlingen. Die zouden daar anonieme verklaringen over afgelegd hebben bij de school. Gijs ontkent in alle toonaarden. "Ik reed die dag op mijn scooter in de buurt van de school, maar heb niks gedaan", zegt hij.
De schoolleiding denkt daar anders over. Maar het feit dat de school dat concludeert op basis van anonieme verklaringen, is een heikel punt tijdens de rechtszaak. Volgens de advocaat van de school kon dat niet anders. "De anonieme getuigen zijn bedreigd. Er zou een bom geplaatst worden als ze hun mond open trekken."
Als de advocaten van beide partijen aan het woord zijn geweest, richt de rechter zich tot Gijs. "Heb je iets uitgevreten of niet?", vraagt de rechter. "Nee", zegt Gijs. "Zeker weten?" "Nee, écht niet", herhaalt de jongen. Als beide partijen gehoord zijn, trekt de rechter zich terug. Omdat het gala al bijna is, wil hij meteen uitspraak doen.

HOOR EN WEDERHOOR

Het oordeel is in het voordeel van Gijs. De rechter vindt het verkeerd dat de school hem van het gala heeft uitgesloten zonder eerst met hem in gesprek te gaan. "Er had hoor en wederhoor toegepast moeten worden."
Volgens de rechter mag een (vergaand) besluit zoals het uitsluiten van een leerling bij de afsluiting van de schooltijd niet zomaar genomen worden. "Omdat het besluit niet zorgvuldig tot stand gekomen is, moet het besluit teruggedraaid worden en moet de leerling toegang verleend worden tot het gala."

HEK VAN DE DAM

De school is niet blij met het besluit en vreest dat het hek van de dam is, als leerlingen besluiten hun geschillen met de school in de rechtszaal uit te vechten. Het Kalsbeek College laat verder weten nog steeds achter de genomen beslissing te staan. "Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze leerlingen zich veilig voelen op en rondom school", zegt locatiedirecteur Paul Verkade. "Op school hebben we daarom duidelijke afspraken met elkaar gemaakt over welk gedrag tolerabel is. Dat waren deze gedragingen absoluut niet."
Nu de rechter oordeelt dat Gijs toch naar het gala mag komen, heeft de school aan de ouders van de andere geschorste leerlingen laten weten dat zij zelf moeten beslissen of hun kind alsnog naar het gala komt.
En Gijs? Die is blij. Hij krijgt van zijn moeder een dikke knuffel na de uitspraak van de rechter. Ze gaan meteen pak voor het gala kopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.