Utrecht zet elk middel in om betaalbaar wonen mogelijk te maken

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Om het tekort aan betaalbare woningen tegen te gaan wil de gemeente Utrecht harde afspraken maken met woningcorporaties, projectontwikkelaars, werkgevers en nog meer partijen. Daarbij schuwt de gemeente geen enkel middel. Dat staat in de nieuwe Woonvisie voor de stad Utrecht.
Niet alleen het tekort aan woningen wil de gemeente oplossen, ook de samenstelling van de wijken moet op de schop. Alle wijken in de stad moeten gemengde wijken worden waar het gezond en prettig wonen is. Dat betekent dat in de ene wijk sociale huurwoningen verdwijnen en plaatsmaken voor woningen met een huur tussen de 600 en 1000 euro en dat in de andere wijk er juist goedkope woningen bijkomen.

GEMENGDE WIJKEN

Dat er sociale huurwoningen moeten verdwijnen in een wijk zoals Overvecht is al bekend, maar die woningen moeten ergens wel weer terugkomen. De stad wil dat 35 procent van de woningen in de sociale sector zit (dat is nu 32 procent) en dat 25 procent van de woningen uit zogenoemde middenhuurwoningen bestaat en betaalbare koopwoningen voor mensen met een middeninkomen.
Volgens wethouder Diepeveen is het grootste probleem dat die laatste groep de stad verlaat. Zij hebben een te hoog inkomen voor sociale huur en een te laag inkomen om een woning te kopen, maar zijn wel belangrijk voor een leefbare stad. "Het gaat om de leraar om de loodgieter, om dat soort beroepen met een middeninkomen en die willen we heel graag in de stad ook hebben en houden, omdat die mensen belangrijke zijn voor een leefbare stad waar iedereen kansen heeft."

PROJECTONTWIKKELAARS

Belangrijk voor het slagen van de plannen in de Woonvisie is de samenwerking met projectontwikkelaars. Zij hebben vaak de grond in bezit waar de gemeente juist ook goedkopere woningen zou willen zien om de samenstelling van de wijk te veranderen. Denk daarbij aan het centrum van de stad waar de grond duur is.
Een voorbeeld van verregaande samenwerking is in de wijk Overvecht. Projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie Mitros ruilen grond. Diepeveen vindt dit een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. "Woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD spreken met elkaar af, we gaan sociale huurwoningen weghalen in Overvecht. Daar komen vooral middenhuur woningen voor terug. Betere mix op die plek, maar ook een betere mix in Utrecht, want die sociale huurwoningen, die hier verdwijnen die komen weer terug bijvoorbeeld bij het Merwedekanaal."
Ruil tussen woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD in Overvecht
Ruil tussen woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD in Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron

PROBLEEMWIJKEN

In wijken zoals Overvecht en ook Kanaleneiland wonen te veel mensen met een laag inkomen. Uit onderzoeken blijkt dat juist in deze wijken de gezondheid van de inwoners vaak slechter is en dat er meer problemen zijn. Denk aan hoge werkloosheid, armoede en criminaliteit. Met de woonvisie in de hand wil Diepeveen dit oplossen.

AANPAK

De gemeente schrijft in de Woonvisie: "Wij hebben de regierol en sturen meervoudig: we stimuleren onze partners om de productie te verhogen en zien erop toe dat deze in goede banen wordt geleid. We sluiten hierbij geen enkel instrument uit. Wethouder Diepeveen: "Niet te veel regulieren, maar ook niet te weinig. Iedereen voelt wel dat de woningmarkt zoals ie nu loopt niet in evenwicht is en daar hebben heel veel mensen in onze stad last van. Die vragen van ons doe het zo dat we voldoende betaalbare woningen hebben."
De woningmarkt zoals ie nu loopt is niet in evenwicht
wethouder Kees Diepeveen

MAATREGELEN

De Woonvisie beschrijft maatregelen voor de komende 20 jaar. Er moet meer gebouwd worden, er moeten meer gemengde wijken komen, meer woningen in de middencategorie om de doorstroming te verhogen, passende woning voor iedereen en duurzamere woningen. In totaal gaat het om een groei van de stad met 60.000 woningen.
Om deze doelen te bereiken komt er een Stadsakkoord tussen de gemeente en alle partijen die invloed hebben op de woningmarkt. Ook wil de gemeente instrumenten als bestemmingsplannen en ook de huisvestingsverordening gebruiken om tot gemengde wijken te komen.

DOORSTROMING

De gemeente gaat nog meer regelen. Via Woningnet kunnen straks niet alleen woningcorporaties, maar ook marktpartijen hun woningen in de sociale sector of in de middencategorie aanbieden. Utrechters met een middeninkomen die in een sociale huurwoning zitten, krijgen voorrang bij de toewijzing van die woningen, zodat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen met een laag inkomen.
Volgens de gemeente is er ook een groot tekort aan koopwoningen in de middencategorie. Senioren bijvoorbeeld blijven nu in deze huizen zitten, omdat er weinig alternatieven zijn. Zij zouden juist moeten verhuizen naar een plek waar ze langer zelfstandig kunnen wonen. En dan komen die eengezinswoningen vrij voor mensen met een middeninkomen.
Ook de doorstroming bij studentenwoningen moet beter, want er is nog steeds een tekort. Na hun studie blijven de studenten zitten waar ze zitten. Als starter op de woningmarkt hebben ze een te laag inkomen om een geschikt huis te vinden. Studenten kunnen nu niet meer altijd in hun kamer blijven als ze klaar zijn met hun studie, dankzij zogeheten Campuscontracten. Alleen moeten er dus wel meer betaalbare woningen komen voor pas afgestudeerden.

AMBITIEUS

Het is een ambitieus plan waarin de gemeente heel veel wil vastleggen met allerlei partijen. Zo mogen de huren van sociale woningbouw en ook het middensegment niet te veel stijgen. Dat is nodig om vast te leggen zegt Diepeveen: "We leggen de afspraken goed vast met marktpartijen dat de woningen de komende 20 jaar in dat middenhuursegment blijven en dat ze een heel rustige ontwikkeling van de huurprijs hebben. Het mag niet meer stijgen dan de inflatie met een procentje er bovenop.
De nieuwe Woonvisie wordt binnenkort door de gemeenteraad besproken.
De nieuwe woonvisie van Utrecht voor de komende 20 jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.