RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Blinden en immobiele stemmers: "Veel leuker om zelf te stemmen"

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Stemmen wanneer je blind bent of slecht ter been. Utrecht maakt het stemmen voor iedereen mogelijk bij een aantal stembureaus. Want vandaag wordt er gestemd voor het Europees Parlement. Door heel Utrecht zitten er drie mensen op een rijtje om je te begeleiden naar de stembus. Jan zit vandaag in Maarssen: "Het druppelt langzaam binnen."

EEN DREMPEL OVER - MAARSSEN
Stembureau Klaroen uit Maarssen kreeg vanochtend bezoek van burgemeester Yvonne van Mastrigt. De burgemeester van Maarssen kwam samen met Els Laurense stemmen. Mevrouw Laurense zit in een scootmobiel en kon bij de vorige stemrondes het stemhokje bijna niet bereiken: "De vorige keer zat de deur dicht en moest ik wachten tot er iemand naar buiten kwam."

Nadat Laurense dit gemeld had bij de gemeente besloot de burgemeester met Els mee te gaan. "Het geeft mij de gelegenheid om door haar ogen naar het stembureau te kijken." Er ligt nu een rijplaat bij de ingang, de deuren staan wagenwijd open en het bureau is verplaatst naar een plek die meer toezicht heeft op de ingang.

SLECHTZIENDEN STEMMEN PRIVE - DE MEERN
In de Meern kunnen slechtzienden het hokje rood kleuren zonder begeleiding. Het is de tweede keer dat er een apparaat wordt ingezet om de slechtzienden zelf te laten stemmen. De stemmer krijgt een koptelefoon op die alle namen van kandidaten opnoemt en er ligt een mal met gaatjes op het formulier. Door die gaatjes kan de slechtziende netjes het vakje inkleuren.

Janneke de Groot is blind en brengt vandaag voor het eerst privé haar stem uit. "Het is veel leuker om het zelf te doen. Want je bent toch een stukje minder afhankelijk als je het helemaal zelf kan doen."

 De mal helpt Janneke om de juiste persoon aan de kruizen. De mal helpt Janneke om de juiste persoon aan de kruizen. | Foto: RTV Utrecht

MOBIEL STEMHOK - PROVINCIE
Hier en daar komen de stemhokjes zelfs naar de mensen toe. Want er rijden door heel Utrecht mobiele stembureaus. De mobiele hokjes ondersteunen de drukste bureaus en zoeken de mensen die slecht ter been zijn op.

Conchita Blokhuizen is voorzitter van dit bureau en heeft al een drukke ochtend achter de rug. "We hadden heel veel aanloop. Er stonden rijen op station en in het stadskantoor, en bij ons konden mensen makkelijk naar binnen."

"Ik hoop dat we een beetje aanloop hebben van mensen die denken 'het is mij net een stukje te ver", vertelt de voorzitter. "We benaderen mensen die slecht ter been zijn. Want we willen zo dicht mogelijk bij de deuren zijn."

Blinden en inmobiele stemmers: "Veel leuker om zelf te stemmen"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -