Subsidie vijf studentenverenigingen Utrecht aan zijden draadje

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vijf studentenverenigingen in Utrecht gaan een spannende zomer tegemoet. Voor oktober moeten ze aantonen dat minimaal 80 procent van hun leden een studie aan de Universiteit Utrecht of Hogeschool Utrecht volgt. Lukt dat niet dan raken ze voor drie jaar de subsidie van die onderwijsinstellingen kwijt.
Studentenbasketbalvereniging SBU is een van de verenigingen in de problemen. In plaats van de voorgeschreven 80 procent studeert nog maar 67 procent van hun leden aan een van beide onderwijsinstellingen.

TALENTEN

"We zijn in de eerste plaats een gezellige vereniging, maar een paar van onze teams doen mee in de top", vertelt SBU-voorzitter Shahnam Sharif. "Om op dat hoge niveau te blijven spelen, trekken we talenten aan. En die komen niet altijd uit Utrecht."
"Gelukkig zijn we financieel gezond"
Het was mede dankzij die spelers van buitenaf dat de club dit jaar een topseizoen draaide. Onder andere het vlaggenschip Heren 1 promoveerde. Tegelijk heeft 2019 ook een zwart randje, nu de subsidie zeer waarschijnlijk verloren gaat.

BESTUUR BETALEN

Elke drie jaar worden studentenverenigingen in Utrecht gecontroleerd. Wanneer ze niet aan de regels voldoen krijgen ze de drie daaropvolgende jaren geen geld meer. "Voor ons betekent dat dat we in totaal 12.000 euro mislopen," zegt Sharif. "Dat is geld dat wordt gebruikt om het bestuur van de vereniging te betalen. Zij doen het vaak naast hun studie, werk of stage, en kunnen wel een financieel steuntje in de rug gebruiken."
De UU en HU geven de verenigingen nog tot oktober om aan de eisen te gaan voldoen. In dat geval zouden ze de helft van het geld alsnog krijgen. Desondanks verkiezen de basketballers het waarborgen van de kwaliteit van de topteams boven het geld.
We moeten afscheid gaan nemen van huidige leden.
Willemijn Ros, voorzittet Biton
"Gelukkig zijn we financieel gezond," verzucht Sharif. De club is van plan een deel van de bestuursbeurzen uit eigen kas te betalen, want afscheid nemen van leden willen ze hier niet. "De impact van het wegsturen zou te groot zijn", zegt de voorzitter. "Niet alleen op de sfeer binnen de vereniging, maar ook op het niveau waarop we basketballen."

STRENGER SELECTEREN

Niet alle verenigingen hebben de keuze om de subsidies te laten schieten, weten ze bij gezelligheidsvereniging Biton. "We móeten gewoonweg de tachtig procent gaan halen", vertelt voorzitter Willemijn Ros. "We kunnen de beurzen van toekomstige bestuursleden niet uit eigen zak betalen."
Dat betekent dat ze de komende maanden forse maatregelen moeten treffen. "Niet alleen zullen we tijdens de UIT veel strenger moeten selecteren, we moeten zelfs afscheid gaan nemen van huidige leden", zegt Ros. Hoe ze dat precies gaan doen, weten ze nog niet. Ros: "Dat zijn we op dit moment aan het bekijken".
Ros baalt van de 80/20-regeling, maar is ook blij dat de getroffen verenigingen in ieder geval nog tot oktober krijgen om alsnog aan de eisen te voldoen. Op die manier maken ze in ieder geval nog kans op de helft van de beurzen.

STUDENTENLEVEN

Volgens de verschillende voorzitters kent de daling van het percentage UU- en HU-leden meerdere oorzaken. "Steeds meer studenten gaan na hun bachelor aan een andere instelling een master volgen," vertelt Ros. Basketballer Sharif vult aan: "Door het leenstelsel blijven veel studenten langer thuis wonen. Zij studeren dan wel in Amsterdam, maar blijven nog een tijd in Utrecht wonen. Ze bouwen hier hun studentenleven op."
Bij een nieuwe regeling kunnen ook meer clubs aanspraak maken en blijft er mogelijk alsnog minder geld per vereniging over.
Maarten Post, Universiteit Utrecht
Daarnaast tellen studenten van Utrechtse instellingen als de HKU, het Marnixcollege en mbo-scholen ook niet mee voor het quotum. Vooral Biton heeft daar last van. "We zijn een open vereniging en verwelkomen iedereen. Maar door deze regel kan dat niet meer", zegt Ros.

QUOTUM LAGER

Zowel SBU als Biton zou graag een verlaging van het quotum zien. "Met 70/30 zouden wij al goed uit de voeten kunnen", zegt Sharif.
Volgens woordvoerder Maarten Post van de Universiteit Utrecht is het niet zo simpel. "Wij staan open voor een gesprek over een nieuwe regeling, maar verenigingen moeten wel beseffen dat dan ook meer clubs aanspraak kunnen maken op de subsidie." Daardoor blijft er per vereniging mogelijk alsnog veel minder geld over.

AANWAS

Behalve SBU en Biton hebben ook UVSV, USC en sportvereniging USWV De Domrenner tot uiterlijk oktober gekregen om aan alle regels te voldoen. Bestuurslid Stijn Bongertman van De Domrenner hoopt dat het nieuwe collegejaar voldoende aanwas brengt.
"Het is zaak dat we tijdens de UIT-week veel nieuwe leden aantrekken," zegt Bongertman. Daarbij zullen ze rekening houden met de vraag of potentiële nieuwe leden wél aan de UU of de HU studeren.

NIET ZOMAAR OP STRAAT

De basketballers hebben zich al bij het verlies van de subsidie neergelegd. Huidige leden hoeven niet te vrezen zomaar op straat te worden gezet.
"Maar de komende jaren gaan we extra opletten," vertelt Sharif. "Doel is dat we over drie jaar in ieder geval weer volledig in de pas lopen."
Reportage over de subsidies voor studentenverenigingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.