Fors hogere opkomst in Utrecht en Amersfoort bij Europese verkiezingen

Een stemmer op Utrecht Centraal.
Een stemmer op Utrecht Centraal. © ANP
UTRECHT - De PvdA lijkt de grootste partij te zijn geworden bij de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit een expitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt.
De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels.

HOGERE OPKOMST

Inmiddels zijn ook de eerste opkomstcijfers bekend. In de gemeente Utrecht kwam 50,8 procent van de stemgerechtigden opdagen. Dat is fors meer dan in 2014: toen was het 41,1 procent. De gemeente spreekt over een "groot verschil".
De gemeente Amersfoort had om 21.00 uur bij het sluiten van de stembussen een opkomstpercentage van 48,2 procent (in 2014 was dat 41,8 procent). In Veenendaal bracht ruim 43 procent een stem uit. "Is nog weinig, maar wel boven het landelijke van 41 procent", laat burgemeester Gert-Jan Kats op Twitter weten. In 2014 kwam bijna 42 procent van de Veenendaalse stemmers opdagen.
Landelijk ging 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, in 2014 was dat 37,3 procent.

UTRECHT CENTRAAL

Eerder op de avond leek het nog rustig bij het stembureaus op de centrale stations van Utrecht en Rotterdam. Af en toe kwam iemand stemmen, maar er staan geen rijen. Op Den Haag CS staan twee rijen kiezers van enkele tientallen meters lang.
De stembureaus gingen om 06.30 uur open. De kieslokalen bleven tot 21.00 uur open. Op in totaal 63 stations waren stembureaus. Het stembureau op het station in Castricum ging als eerste open, om middernacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.