Gesteggel over nieuw dorpshuis in Leerbroek: tegenvaller van 1,7 miljoen euro

© RTV Utrecht
LEERBROEK/LEERBROEK - Het is nog hoogst onzeker dat de plannen voor het nieuw te bouwen dorpshuis in Leerbroek doorgaan. De kosten blijken plotseling 1,7 miljoen euro hoger uit te vallen. Daarom moet de gemeenteraad er opnieuw over stemmen. Vanavond wordt het onderwerp eerst besproken in de commissievergadering van de gemeente Vijfheerenlanden.
Het dorpshuis in Leerbroek is gedateerd, slecht onderhouden en slecht geïsoleerd. Maanden geleden zou het al gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw centrum met een ontmoetingsruimte en een nieuwe gymzaal, waar verenigingen gebruik van kunnen maken. Ernaast komt een kerkelijk centrum, betaald door de kerkelijke gemeenschap.
Impressie van het nieuwe dorpshuis.
Impressie van het nieuwe dorpshuis. © Gemeente Vijfheerenlanden

KOSTEN TE HOOG

Veel partijen in de raad willen dat het beloofde dorpshuis er komt, maar zitten ook in hun maag met de financiële tegenvaller. Zo zegt fractievoorzitter Klaas de Zwaan van D66: "Het uitgangspunt is dat er een nieuw dorpshuis komt, maar wij vinden de kosten wel hoog."
Ook de PvdA twijfelt. "Het is een dilemma", zegt fractievoorzitter Joop van Montfoort. "We willen graag dat elk dorp een dorpshuis heeft, maar dit is een tegenvaller van 100 procent." Het oorspronkelijke plan kostte al 1,7 miljoen euro.
Ook Erik van Doorn, fractievoorzitter van GroenLinks, geeft aan het voorzieningenniveau op peil te willen houden. "Het is het begin van het einde als je in dorpen gaat beknibbelen op dit soort voorzieningen. Dat moeten we zien te voorkomen. Maar het is als oppositie altijd makkelijk om te zeggen: het moet er komen, als je niet verantwoordelijk bent voor de budgetten."
Impressie van het nieuwe dorpshuis.
Impressie van het nieuwe dorpshuis. © Gemeente Vijfheerenlanden

SAMENWERKING

De SGP wil eerst de uitleg van het college afwachten. Die volgt vanavond. Fractievoorzitter Evert Geluk zegt dat de partij altijd heeft gestreden voor het dorpshuis. Geluk: "Met name de samenwerking met de kerk juichen we nog steeds toe. Maar vóór de vergadering nemen we nog geen definitief standpunt in."
Tijdens de vergadering zullen raadsleden met elkaar discussiëren over de vraag of er extra geld moet worden uitgetrokken voor het nieuwe dorpshuis. De andere optie is kiezen voor een soberder plan zonder gymzaal. Dat zou een besparing van 750.000 euro opleveren.
Aangezien het gaat om een heikel punt, is het nog maar de vraag of de commissieleden van de politieke partijen er vanavond uit komen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de gehele gemeenteraad er bij een raadsvergadering opnieuw over zal praten.
Gesteggel over nieuw dorpshuis in Leerbroek: tegenvaller van 1,7 miljoen euro
De radioreportage over het dorpshuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.