RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Politie onderzoekt lek van burgerservicenummers en paspoortinfo na hack bij verhuurwebsite

PROVINCIE UTRECHT - De politie doet onderzoek naar een groot datalek bij verhuurwebsite NederWoon. Door die hack liggen paspoortgegevens en burgerservicenummers van mensen die een woning wilden huren op straat. Het bedrijf verhuurt door het hele land woningen, waaronder honderden appartementen in Amersfoort, Utrecht en Nieuwegein.

Directeur Inge de Visser wil in het belang van het politie-onderzoek niet zeggen van hoeveel klanten gevoelige informatie is gestolen. Volgens de directeur is het gat in de beveiliging wel gedicht door onder meer een nieuwe server te installeren. NederWoon heeft aangifte gedaan en het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De verhuurmakelaar heeft fysieke vestigingen op onder andere de Stationsstraat in Amersfoort en de Biltstraat in Utrecht en is ook online actief. Landelijk regelt het de verhuur van 25.000 woningen.

Mensen kunnen zich op de site inschrijven om een woning te zoeken. Daarbij moeten ze veel privacygevoelige informatie en documenten aanleveren. Hieronder zitten ook paspoorten met burgerservicenummers. Met zo'n nummer kan iemand met kwaad in de zin bijvoorbeeld een lening aanvragen op naam van de paspoorthouder.

Het bedrijf heeft volgens de NOS alle gedupeerde klanten gemaild. Het gaat om klanten die zich van 2017 tot 2019 hebben ingeschreven bij het bedrijf. Volgens de mail van het bedrijf gebruikt de hacker de gestolen gegevens vooralsnog voor het ontfutselen van financiële gegevens van slachtoffers. Die moeten daarom extra alert zijn.

NederWoon is landelijk actief maar regelt ook de verhuur voor klanten in de provincie Utrecht. Het bedrijf verhuurt tientallen appartementen aan de Utrechtse Poort in Utrecht, 267 woningen aan de Amersfoortse Poort en 98 appartementen in Nieuwegein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht