Kersenteler Hekendorp zet netten in bij de strijd tegen fruitvlieg én vogel

Netten bij kersenteler beschermen tegen vogels en vliegen.
Netten bij kersenteler beschermen tegen vogels en vliegen. © RTV Utrecht
HEKENDORP - Dat de spreeuw een eeuwige vijand is van kersentelers als Ariën Smorenburg uit Hekendorp dat weten de meeste mensen wel. Maar dat de telers sinds een paar jaar ook een veel kleinere vijand hebben, is nog niet bij iedereen bekend. Vanochtend werden in Hekendorp netten opgehangen in de strijd tegen een miniscule overlastgever: de Suzuki-vlieg.
De Aziatische fruitvlieg is piepklein maar kan grote schade aanrichten. De vrouwtjes boren namelijk een gaatje in de kers en leggen daar twee tot drie eitjes in. De larven eten zich vervolgens door het vruchtvlees heen en de kers is daarna binnen een dag onverkoopbaar. Bovendien plant de vlieg zich erg snel voort. Reden voor telers als Ariën Smorenburg om stappen te ondernemen: "Negeren kan nu niet meer. Dan raak je je oogst en je bedrijf kwijt."
En dus ondernam de teler vandaag stappen om zijn fruitbomen bij Oudewater te beschermen. Hij investeerde in netten die om de bomen heen worden opgehangen. Een dure grap, want elke hectare die bedekt moet worden, vraagt om een investering van meer dan 10.000 euro. "Alles bij elkaar kost het me 60.000 euro," aldus Smorenburg. Voordeel is wel dat het net beschermt tegen vliegen, vogels én regen.
Kersentelers pakken bomen in tegen Suzuki-vlieg
Smorenburg legde vanochtend op Radio M Utrecht uit hoe het werkt: "Bovenop zit een net waar plastic overheen gespannen is, zodat het zo goed als dicht is. Alleen de wind kan erdoor zodat het bij storm niet kapotwaait." Vervolgens worden de zijkanten van de kersenboomgaard dichtgemaakt met een fijnmazig net. Zo kunnen de vliegen en vogels er niet in, en zijn de bomen beschermd tegen hevige regen.
Ingepakte boomgaard Hekendorp beschermd tegen fruitvlieg
Ingepakte boomgaard Hekendorp beschermd tegen fruitvlieg © RTV Utrecht
Suzuki-vlieg: 'vervelend maar géén gevaar voor de gezondheid'
De Suzuki-vlieg is een nieuwe inwoner van Europa maar de invasieve exoot voelt zich hier tegenwoordig prima thuis en plant zich snel voort. Mede dankzij de zachte winters is het beestje een steeds grotere plaag aan het worden. In 2013, 2015 en 2017 zagen we dat het diertje kopzorgen geeft voor telers in de regio. Dat leverde onderstaande reportages op.
Ook in 2017 vochten kersentelers tegen de vlieg
In 2015 wapende deze kersenboer zich tegen de suzuki-fruitvlieg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.