Mannen en vrouwen worden bij de gemeente Utrecht gelijk beloond

Het Stadskantoor bij treinstation Utrecht Centraal.
Het Stadskantoor bij treinstation Utrecht Centraal. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Bij de gemeente Utrecht worden mannen en vrouwen gelijk beloond. Dat beweert wethouder Linda Voortman. Ze reageert daarmee op vragen uit de gemeenteraad. Een groot aantal partijen wilde van de wethouder weten hoe het zit met de zogenoemde 'gender pay gap', het verschil in beloning tussen man en vrouw.
De wethouder gaf aan dat ze dit uitgezocht heeft en daaruit blijkt dat zo'n 'gap' bij de gemeente niet bestaat. Dat komt omdat het salaris van een ambtenaar bepaald wordt door strenge regels. Voortman: "Welke schaal en welke treden je toepast, daarvoor zijn de richtlijnen heel strikt. Leidinggevenden hebben gewoon erg weinig ruimte om te zeggen 'ik geef die wat meer, en die wat minder.'"
Ook in het promotiebeleid bij de gemeente is er geen verschil tussen man en vrouw, zo blijkt. Volgens de wethouder is het aantal leidinggevenden binnen de gemeente voor de helft vrouw en de andere helft man. "Daaruit kan ik niet opmaken dat vrouwen binnen de gemeente minder makkelijk promotie kunnen maken," aldus Voortman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.