RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse studenten hopen op wereldrecord met Biercantus XXL

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Twee Utrechtse studenten willen een grote biercantus organiseren. Sterker nog ze willen met de Biercantus XXL het wereldrecord verbreken. Dat moet gaan gebeuren op 28 juni in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Vandaag begint de kaartverkoop.

"Bij een biercantus zit je aan lange tafels met vrienden en op het podium staat een band die klassieke meezingers speelt", vertelt Oscar Verstegen, die het plan bedacht samen met een huisgenoot. "Omdat iedereen een cantusbundel in z'n hand heeft, waar alle teksten instaan, is het heel makkelijk om mee te zingen. Dus je zingt samen met je vrienden mee met de grootste meezingers van de afgelopen 50 jaar, zowel Engels- als Nederlandstalig.

De biercantus is al jaren een bekende traditie in de studentenwereld. Nummers die je voorbij kan horen komen zijn ''t dondert en 't bliksemt' van Guus Meeuwis, 'Sweet Caroline' van Neil Diamond en Andre Hazes met 'Bloed, zweet en tranen'. De nummers worden hard meegezongen en vaak staat de hele menigte aan het eind van de avond samen te hossen.

De organisatie vertelde in Utrecht is Wakker over de Biercantus XXL


Het idee voor het zang- en drinkfestijn begon als grap. "We stonden in de keuken van ons studenenhuis en we dachten: 'Er is eigenlijk geen jaarlijks terugkerend studentenevenement", zegt Oscar. "En een biercantus is nooit op echt grote schaal georganiseerd in Nederland. We hebben op Facebook een proefballonnetje opgelaten met een evenement en dat begon heel snel heel hard te lopen."

De studenten hopen dan ook dat hun evenement uitverkoopt. Dat zou betekenen dat er 8200 kaarten worden verkocht en daarmee verbreken ze dan meteen het wereldrecord. Dat staat nu nog op naam van de Leuvense studentenkoepel LOKO. In 2017 kwamen er 4040 studenten af op de driejaarlijkse Beiaardcantus.

Tijdens een biercantus wordt volop gedronken, maar het doel is niet dat iedereen ladderzat weer naar huis gaat. "Een biertje hoort bij een cantus, maar als het echt uit de hand loopt dan wordt er wel ingegrepen. Het is niet de bedoeling dat mensen met kruiwagens naar huis worden gebracht."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht