Woningdelen wordt niet makkelijker: voorstel Student & Starter nipt afgewezen

© ANP
UTRECHT - Het voorstel van Student & Starter om het makkelijker te maken om met drie personen een woning te delen is gisteren in de gemeenteraad afgewezen. Het scheelde weinig: 22 raadsleden stemden vóór het voorstel, 23 stemden tegen.
Vorige week opperde Student & Starter dat woningdelen vergunningsvrij gemaakt moest worden. De partij vond het "tamelijk absurd" dat stellen met gemak een woning kunnen huren, maar dat drie vrienden een "heel pakket aan eisen" voorgeschoteld krijgen. Zo kost een vergunning voor woningdelen tot 20.000 euro.
Onder meer GroenLinks, PvdA, SP, CDA, ChristenUnie en Denk stemden tegen. "Het argument dat het meest gevoerd werd was dat de leefbaarheid van een buurt in geding zou raken door woningdelers. Met onze plannen zouden er echter maar maximaal drie personen een woning delen, wat uiteraard niet voor een enorme toename aan drukte in de straat zou zorgen", stelt Student & Starter.
Een andere eis van woningdelen is dat er 24 vierkante meter per persoon in een woning aanwezig moest zijn. Het verzoek van Student & Starter om dat terug te dringen naar 18 vierkante meter is wel aangenomen.

REACTIE VIDIUS

Studentenunie VIDIUS laat weten het te betreuren dat het voorstel van Student & Starter is afgewezen. "Het lijkt soms alsof sommige mensen studenten zien als onkruid op de woningmarkt en het ze zo moeilijk mogelijk proberen te maken", aldus voorzitter Tijn Tas. "Wij snappen dat mensen zich zorgen kunnen maken als ze naast een studentenhuis met tien mensen komen te wonen, maar tussen twee en drie personen zit nauwelijks verschil. Het is daarom ook erg jammer dat dit voorstel niet is aangenomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.