Heuvelrug wil geen extra oprit op A12 bij Maarn

© Google Streetview
MAARN - De Utrechtse Heuvelrug zit niet te wachten op een extra oprit op de A12 bij Maarn. Dat heeft wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) gezegd. De gemeente Woudenberg wil dat al jaren graag om de andere provinciale wegen bereikbaar te houden en het dorp Woudenberg leefbaar.
In 2017 stuurde Woudenberg al een brief naar de provincie. Omdat het pand van Meubin in de verkoop ging, zag de gemeente kansen om een nieuwe op- en afrit aan te leggen. Die grond is namelijk nodig om een hele aansluiting op de snelweg te maken. Nu kun je alleen maar van en naar Utrecht de snelweg op of af, niet van of richting Veenendaal.
"Wij staan er niet om te springen", zegt wethouder Boonzaaijer. In een nieuwe brief naar de provincie Utrecht geven ze dat aan. Uit recente verkeersonderzoeken zou blijken dat de route van Wijk bij Duurstede naar Doorn veel drukker wordt. Vooral in het centrum van Doorn wordt het dan druk: "Je moet het breder bekijken", zegt de wethouder. "Het geeft ook extra druk op de snelwegvakken tussen Maarn en Maarsbergen. Daar komt nog een oprit bij, terwijl die daar al dicht op elkaar zitten." De A12 is daar al een drukbereden snelweg.

LEEFBAARHEID

Toch zou het ook voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug iets opleveren, erkent Boonzaaijer. De verkeersdruk van Leersum naar de A12 neemt af. Maar het college is geen voorstander van een volledige aansluiting op de A12: "We staan er niet om te springen", zegt de wethouder.
De gemeente Woudenberg zou wel graag een extra op- en afrit willen. Nu is de N224 en N226 druk. Die wegen kruisen elkaar bij het dorp Woudenberg. "Op het gebied van doorstroming en leefbaarheid binnen de gemeente Woudenberg, heeft een dergelijke vermindering van verkeersdruk een positief effect", schreef burgemeester Titia Cnossen toen in een brief.
Mocht de snelweg toch uitgebreid worden met extra op- en afritten, zou het college op de Heuvelrug maatregelen willen rond Doorn. Ofwel zorgen dat verkeer vanuit Wijk bij Duurstede niet door Doorn de snelweg op gaat, of een tunnel onder Doorn of een rondweg om Doorn. "Dat laatste heeft ook al enige geschiedenis, zeg ik dan maar even. En verkeer weren is ook niet makkelijk", zegt wethouder Boonzaaijer.
De Provincie Utrecht zou eerder aan de gemeente Woudenberg hebben laten weten geen voornemens te hebben om het pand van Meubin te kopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.