Schilderij in Centraal Museum moet terug naar Joodse erfgenamen

Pronkstilleven van Jan Davidsz. de Heem
Pronkstilleven van Jan Davidsz. de Heem © Centraal Museum
UTRECHT - Twee schilderijen uit de Nederlands Kunstbezit-collectie moeten worden teruggegeven aan de erven van de oorspronkelijke Joodse eigenaar. Dat heeft minister Van Engelshoven van OCW besloten op advies van de Restitutiecommissie, die zich bezighoudt met claims op naziroofkunst.
Het gaat om twee stukken die na de Tweede Wereldoorlog in beheer van de Staat zijn gekomen. Een van de stukken is in bruikleen bij het Centraal Musuem in Utrecht. Het gaat om het schilderij 'Pronkstilleven'van Jan Davidsz. de Heem. Het andere schilderij, 'Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal van Dirck Franchoisz Hals en Dirck van Delen, hangt in het Frans Hals Museum in Haarlem.
De schilderijen werden in 1941 door Jacob Lierens verkocht, maar in 2017 vroegen zijn erfgenamen de schilderijen terug. Volgens de Restitutiecommissie, een organisatie die advies uitbrengt over naziroofkunst, wordt de verkoop van kunstwerken van een Joodse particulier ten tijde van de Duitse bezetting beschouwd als gedwongen verkoop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.