RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Ufo-treintje' van Elon Musk ook boven provincie Utrecht goed te zien

PROVINCIE UTRECHT - In de nacht van vrijdag op zaterdag was in de lucht een bijzonder verschijnsel waarneembaar boven de provincie. Aan de hemel was een streep van tientallen lichtjes zichtbaar die op sterren leken. Het gaat om satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, die vrijdag in een baan om de aarde zijn gebracht.

De satellieten vlogen kort voor 1.00 uur over Utrecht heen en even later rond 2.30 uur nog een keer. Bij het UFO Meldpunt NL kwam een explosie aan meldingen binnen, zegt Bram Roza. "Normaal krijgen we ongeveer 70 meldingen per maand, nu waren het er 200 in een nacht."


Mensen maakten bij het meldpunt melding van "lange rijen lichten" en "vreemde lichttreintjes in de lucht" . Helaas is het fenomeen voor nu even voorbij nu de satellieten succesvol in een baan om de aarde zijn gebracht, zegt Roza. "Al zou je ze nog wel kunnen zien als ze zonlicht reflecteren."

Het project van het bedrijf van ondernemer Elon Musk, met de naam Starlink, is bedoeld om een verbinding voor snel internet op aarde en op termijn ook in de ruimte te realiseren. Daarvoor zijn honderden tot duizenden satellieten nodig, waarvan de eerste zestig nu de ruimte zijn ingeschoten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht