Hoogste opkomst in provincie Utrecht, PvdA en CU/SGP scoren hoog

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Utrecht had bij de Europese verkiezingen van donderdag de hoogste opkomst van alle Nederlandse provincies. Maar liefst 48,5 procent van alle kiesgerechtigden ging hier naar de stembus.
In Bunnik deden ze daar nog een schepje bovenop. Daar ging maar liefst 59 procent naar het kieslokaal. Bunnik is daarmee de hoogst scorende gemeente in de provincie. Nieuwegein scoorde met een opkomst van 38,4 procent het laagst.
PRO-EUROPA
De pro-Europese partijen hebben ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gehaald. In zeven gemeenten kwam de PvdA als grootste uit de bus, net als de ChristenUnie/SGP in zeven andere Utrechtse gemeenten. De VVD is in zes gemeenten in onze provincie de grootste.
De provincie loopt daarmee redelijk in de pas met het landelijke beeld waar de PvdA de grootste is, gevolgd door de VVD en het CDA. Nieuwkomer Forum voor Democratie kwam in onze provincie alleen in Nieuwegein en Renswoude in de top-drie. In Nieuwegein kreeg het Forum 13,2 procent van de stemmen en in Renswoude 11,9 procent.

UTRECHT

In de gemeente Utrecht heeft GroenLinks de meeste stemmen gehaald bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De PvdA eindigde als tweede. GroenLinks is al langer de grootste in de studentenstad en haalde nu 27,2 procent van de stemmen. Net iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden kwam in Utrecht stemmen.
In geen enkele andere Utrechtse gemeente is GroenLinks de grootste. De NOS heeft een kaartje met alle uitslagen per gemeente.

OPKOMST

De opkomst was trouwens in heel Europa aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen 42,6 procent naar de stembus ging. Deze keer bracht ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.