RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sneller boete voor negeren rood kruis bij Amersfoort

AMERSFOORT - Voertuigen die een rood kruis boven de weg negeren, hebben een grotere kans op een bekeuring door slimme camera's. Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie beginnen vandaag met een proef op de A28 bij Amersfoort. De bedoeling is dat de pakkans wordt vergroot en het aantal overtredingen daalt.

De camera maakt een foto van zowel het rode kruis als het voertuig van de overtreder. Ook wordt er een filmpje van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Tijdens de proef leest een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status de beelden uit en wordt bij een geconstateerde overtreding een proces-verbaal uitgeschreven.

SPRINGEN
Het werd tijd dat de pakkans wordt vergroot, vindt oud-verkeersofficier Koos Spee: "Er zijn wegwerkers die moeten springen voor hun leven. Handhaven is geen overbodige luxe." Dat is ook Gert Jan Weierink, de Utrechtse voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, met hem eens. "Automobilisten denken: ik zie niets liggen, dus ik rijd door. Maar mensen moeten begrijpen dat ze als ze een rood kruis zien direct de rijbaan moeten verlaten."

Een rood kruis boven de weg heeft veelal te maken met een ongeval, wegwerkzaamheden of inspecties. De kruizen lichten op om de weggebruikers, inspecteurs, hulpverleners en wegwerkers te beschermen. "Een rood kruis gaat vaak ook automatisch aan, bijvoorbeeld als er iets op de weg ligt. Dat is ook puur voor de veiligheid van de automobilist," zegt Weierink.

MEER MOGELIJKHEDEN
Zowel Weierink als Spee zijn dan ook enthousiast over de proef. Spee ziet zelfs nog meer mogelijkheden voor de camera's. "Op inhaalverboden zou beter gehandhaafd moeten worden, dat zou ook met slimme camera's kunnen."

De test duurt tot 1 juli. Rijkswaterstaat en het OM beslissen daarna of de camera's ook op andere plekken worden ingezet. De boete voor het negeren van een rood kruis is 230 euro.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -