Natuurlijk Zoëy: Pioniers in de polder

Eddy en Jan van der Winden in de vroege ochtend bij Wavershoek.
Eddy en Jan van der Winden in de vroege ochtend bij Wavershoek. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
VEENENDAAL - Eddy bezoekt het natte moerasland in de Polder Groot-Mijdrecht. Dit gebied is aan het uitbreiden en ook op de nieuwe stukken blijkt er meteen al volop leven: "Het gebied wordt bezet door pioniersvogels".
Ecoloog Jan van der Winden is betrokken geweest bij het ontwerpen van deze nieuwe natte gebieden bij Waverhoek en Botshol. Jan: "Zodra er een nieuw gebied gemaakt is wordt deze bezet door vogels. Insecten zoeken dit soort gebieden meteen op en daar komen weer vogels op af. Dit noem je pioniersvogels".
De grutto is een vogel die niet zonder deze variatie aan gras en nat gebied kan. Hij doet het hier dan ook heel goed. Jan: "De vogels hebben plek nodig om te slapen en dat is in het water. Daar voelen ze zich het veiligst voor predatoren. Grasgebied hebben ze nodig om in te broeden".

GRUTTO

De grutto is best makkelijk te herkennen van andere vogels met een lange snavel. Deze steltloper heeft een lange lange poten, kromme snavel. Eddy: "Vooral die rechte lange snavel. Een wulp heeft hem krom naar beneden, een kluut heeft hem krom omhoog. Dus kijk bij de grutto vooral naar die lange rechte snavel". Overigens is de wulp dit jaar uitgeroepen tot vogel van het jaar 2019. Want ook met de wulp gaat het niet zo goed.
Grutto
Grutto © Gerard Verstege
Botshol en ook de nieuw aangelegde moerasgebieden bij Waverhoek worden beheerd door Natuurmonumenten.
Kijk hier naar de hele uitzending van Natuurlijk Zoëy over de grutto en de moerasgebieden bij waverhoek.
Natuurlijk Zoëy over de grutto in Polder Groot-Mijdrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.