Utrechtse PVV woedend op eigen partij, stem gaat naar FvD van Baudet

© Provincie Utrecht (Bewerking door RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - De provinciale PVV-fractie in Utrecht haalt hard uit naar de landelijke aansturing van de partij. Sinds 2015 bijt fractievoorzitter en senator in de Eerste Kamer René Dercksen al op zijn tong, omdat er geen verandering binnen de partij van Geert Wilders komt. Voor het eerst uit hij de kritiek in het openbaar tegen RTV Utrecht: "Iedereen die vooruit wil, wordt weggeduwd."
De partij van Dercksen heeft dit moment zorgvuldig uitgekozen. Vandaag stemmen hij en de overige Provinciale Statenleden voor een nieuwe Eerste Kamer. Hij en fractiegenoot Elly Broere hebben hun stemmen aan Forum voor Democratie gegeven, in de hoop dat die partij een dertiende zetel in de wacht zou slepen. "Volgens mijn berekeningen zou de PVV er geen zetel op achteruit gaan", aldus de Utrechtse PVV-leider. Hij geeft aan wel de volledige termijn in Provinciale Staten van Utrecht voor de partij uit te blijven komen.

WOEST

"We zijn teleurgesteld in hoe de partij zich ontwikkelt en zich niet zal ontwikkelen", aldus Dercksen die de PVV volstrekt stuurloos noemt. Toen hij bij de bekendmaking van de lijst voor de Eerste Kamer hoorde op een onverkiesbare zevende plek te staan werd hij kwaad en liep de emmer over.
"We hebben hier in de Staten acht jaar het vuur uit onze sloffen gelopen, en dan belt d'r een of andere trekpop die zegt: "Je staat op plek zeven". Dercksen bedankte daar zelf voor, waardoor hij niet op de lijst terecht kwam. "Ik was echt woest."
"Dat is niet alleen bij mij, maar ook bij anderen gebeurd." Op namen wil Dercksen niet ingaan. "Ik ga niet voor anderen spreken."

KRITIEK

"Onafhankelijk en kritisch denken is in het belang van de Nederlandse en de PVV-kiezer", aldus Dercksen. Dat kan volgens Dercksen niet binnen de PVV. Hij heeft dat intern ter sprake gebracht en het gevolg is volgens hem dat hij op een zevende plek op de lijst van de Eerste Kamer is gezet. "Als je zo met je personeel omgaat, dan kan je over drie maanden de tent sluiten."
Hij kijkt met bewondering naar de snelle ontwikkeling van Forum, maar ook naar de Europese fracties, waar de PVV een alliantie mee heeft, van onder andere Le Pen (Frankrijk) en Salvini (Italië). Zij hebben wel een ledenstructuur en boekten bij de uitslagen van de Europese Parlementsverkiezingen flinke overwinningen.
Bij de PVV is Geert Wilders het enige lid en daardoor blijft volgens Dercksen de ontwikkeling van de partij achter. "Ik heb groot respect voor Geert, en knap wat hij heeft gepresteerd. Maar we moeten door en hiermee zitten we echt op een dood spoor. Niemand kan lid worden, dus je kan ook niet eens iemand verleiden om mee te denken."

TOEKOMST

Wat betreft de Utrechtse fractie hint Dercksen er sterk op na deze termijn het licht uit te doen bij de PVV. "Ik denk dat we te laat zijn. Mocht Forum er geen puinhoop van maken dan is het klaar."
René Dercksen schoof vanmiddag aan in ons tv-programma UVandaag.
René Dercksen (PVV) stemt op FvD

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.