VVD, FvD en GroenLinks krijgen meeste stemmen van Utrecht

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - VVD, Forum voor Democratie en GroenLinks krijgen in Utrecht de meeste stemmen voor de Eerste Kamer. De drie partijen kregen acht stemmen van de leden in de Utrechtse Provinciale Staten.
De PVV gaf haar twee stemmen aan Forum voor Democratie. Fractievoorzitter René Dercksen uitte vanmiddag felle kritiek op het beleid van de eigen partij.

STRATEGISCHE STEM

Een ander opvallende verschuiving is voor de ChristenUnie. Die kreeg van het CDA een strategische stem voor de Eerste Kamer en komt net als D66 uit op 5 stemmen. Het CDA lijkt daarmee het aantal zetels voor de regeringscoalitie te willen beïnvloeden.
Het CDA en PvdA hebben vier stemmen gegeven aan hun partijen in de Eerste Kamer. De SP en de Partij voor de Dieren kregen elk twee stemmen. De SGP, 50Plus en DENK kregen één stem en de PVV sluit de rij met nul stemmen.

LANDELIJKE UITSLAG

Volgens de voorlopige landelijke uitslag krijgt de VVD net zoveel zetels in de Eerste Kamer als Forum voor Democratie. Beide partijen komen op 12 zetels uit. De uitslag is verder als volgt: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 en SGP 2. Met deze zetelverdeling zou de coalitie in de senaat voor een meerderheid genoeg hebben aan steun van de PvdA.
In een prognose direct na de Provinciale Statenverkiezingen was Forum nog de grootste partij met 13 zetels. De VVD eindigde toen op 12.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.