Celstraf voor gewelddadige beroving en ernstig ongeluk in Amersfoort

© Sem van der Wal
AMERSFOORT - Een 20-jarige man uit Amersfoort is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een gewelddadige straatroof en het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk tijdens zijn vlucht. De rechtbank legt 2,5 jaar celstraf op, waarvan tien maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.
Samen met een mededader beroofde de Amersfoorter 16 juli vorig jaar op het Karrespoor in zijn woonplaats een ondernemer van zijn winkelomzet. Ook de zoon van het slachtoffer was hierbij.

15.000 EURO

De twee straatrovers wisten dat de man veel geld bij zich had. Tijdens de beroving richtte de 20-jarige Amersfoorter een vuurwapen op de vader en sloeg hem met wapen. Hij dwong hem zijn scooter, een geldbedrag van 15.000 euro en een bankpas af te geven.
Na de diefstal vluchtten de daders weg: de Amersfoorter nam in eerste instantie de gestolen scooter, maar besloot later achterop de snellere motor van zijn mededader te stappen. De mannen reden te hard en vlogen uit de bocht. Ze kwamen op de Albert Schweitzersingel frontaal in botsing met een fietser, die daardoor zwaar letsel opliep.

SCHULDEN

De rechtbank oordeelde vandaag dat de 20-jarige Amersfoorter gezien kan worden als medepleger van het verkeersongeval, ondanks dat hij niet de bestuurder van de motor was. De man heeft volgens de rechtbank alleen maar oog gehad voor het financieel gewin, om zo zijn schulden af te lossen. De rechtbank rekent hem dit ernstig aan.
De reclassering acht de kans groot dat de man opnieuw de fout in gaat. Gezien de jonge leeftijd van de man, zijn houding tijdens het proces en het belang dat de maatschappij heeft dat hij niet opnieuw de fout in gaat, wordt een deel van de celstraf voorwaardelijk opgelegd.
De man komt onder reclasseringstoezicht te staan en hij krijgt een ontzegging van de rijbevoegdheidvoor zes maanden. Ook mag hij geen contact opnemen met de slachtoffers, moet hij schadevergoedingen betalen en het gestolen geld terugbetalen. In totaal gaat het om ruim 29.000 euro.
De andere verdachte stond vandaag niet terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.