Utrecht zet zich schrap voor één van de grootste ov-stakingen ooit

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor veel Utrechtse forenzen en mensen die in de regio werken wordt de dagelijkse routine morgen onderbroken. Vakbonden hebben aangekondigd dat ze zowel het treinverkeer als het streekvervoer plat gaan leggen. De werknemers staken om hun eisen over het pensioenstelsel kracht bij te zetten.
Volgens de vakbonden ligt het openbaar vervoer in het hele land daardoor 24 uur lang plat. FNV en CNV spreken van 'de grootste ov-staking in tientallen jaren'. Dit betekent dus niet of nauwelijks bus-, tram- en treinvervoer. Het advies is dan ook: ga met de fiets, of werk thuis.Rijkswaterstaat houdt morgen rekening met extra drukte op de snelwegen.

PENSIOEN

De inzet van de staking is bevriezing van de AOW-leeftijd en een beter pensioen. Op het verlanglijstje staat ook een jaarlijkse indexatie zodat de pensioenen meestijgen met prijzen. Verder moet er in de toekomst een pensioen zijn voor iedereen. Dus ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.
Niet alleen de ov-sector staakt deze week. De vakbonden strijden voor een beter pensioen in álle sectoren in Nederland. Morgen is het de beurt aan het personeel in het openbaar vervoer; woensdag wordt aan andere sectoren gevraagd het werk neer te leggen.
De staking is een publieksonvriendelijke actie. Dit betekent dat reizigers in het hele land er de dupe van worden. Dat beseft de FNV zelf ook. "We vinden het natuurlijk oprecht heel vervelend voor de reizigers", aldus woordvoerder Mariëtte van Dijk van de vakbond FNV. "We weten dat het veel overlast zal veroorzaken, maar het is één dag waarop je er last van hebt. Een slecht pensioenakkoord is voor jaren en voor iedereen."

WRANG

Keolis is niet blij met de aangekondigde actie. Op de website van de vervoerder staat: "Reizigers in het hele land worden de dupe van een conflict waarin de ov-bedrijven geen partij zijn. Keolis en de vereniging werkgevers openbaar vervoer (VWOV) vinden het extra wrang dat de vakbonden deze actie gepland hebben in tentamen- en(her)examentijd voor het MBO en HBO. De ov-bedrijven binnen de VWOV starten dinsdag 28 mei de dienstregelingen op waar dat kan en mogelijk is."
Keolis laat weten dat veel scholierenlijnen en Uithoflijnen morgen wél grotendeels volgens de dienstregeling rijden. Of andere lijnen van Syntus Utrecht, dat onder Keolis valt, rijden is nog niet duidelijk. Vervoerders adviseren reizigers om de verschillende websites goed in de gaten te houden voor eventuele updates.
Op maandag 18 maart werd ook al actie gevoerd, maar die staking werd halverwege afgebroken door de aanslag in de tram in Utrecht op het 24 Oktoberplein. Volgens de bonden is de nieuwe actie nodig omdat er nog altijd geen pensioenakkoord in zicht is.

BEDRIJVEN

Op het hoofdkantoor van de Rabobank, naast Utrecht CS, maken ze zich geen grote zorgen over morgen. "Medewerkers kunnen bij een lokale bank in de buurt gaan werken, of thuis", aldus een woordvoerder. "Dat doen we eigenlijk al dagelijks, het nieuwe werken is niet vreemd voor ons. Door de omstandigheden zullen mensen daar dan wat vaker gebruik van maken."
De bank heeft als extra service voor deze gelegenheid een carpool-systeem opgezet. "Daarmee kunnen mensen ook intekenen op elkaar, om samen te rijden. We proberen zo mensen aan elkaar te koppelen."
Een voorlichter van zuivelfabrikant FrieslandCampina, met het hoofdkantoor in Amersfoort, vertelt een soortgelijk verhaal. "Alle medewerkers die in Amersfoort zitten, kunnen ook thuis werken. Verspreid over de week doen mensen dat normaal gesproken ook al. En in de 32 fabrieken verspreid over Nederland wordt heel praktisch gekeken wie met elkaar mee kan rijden. Dat wordt vooral lokaal opgelost."
Ook webwinkel Bol.com, gevestigd op het Utrechtse bedrijventerrein Papendorp, laat via een woordvoerder weten dat ze al een tijdje voorbereid zijn op de staking. "We hebben vorige week onze werknemers actief laten weten via onze interne kanalen dat de OV-staking op komst is, zodat ze tijdig geïnformeerd zijn en passende acties kunnen ondernemen, want niks is zo vervelend als klaar voor je werkdag zijn, en geen vervoer hebben."
"Voor de vele collega's die niet met de fiets naar bol.com kunnen komen, hebben we aangeraden om flex te werken, navraag te doen bij andere collega's om te carpoolen. Aan interne reacties merken we dat dat gewaardeerd wordt en gevolg aan wordt gegeven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.