Hoger beroep in zaak Anne Faber van start, Michael P. wil lagere straf

© Beeldbewerking RTV Utrecht
DEN DOLDER/UTRECHT - Het gerechtshof in Arnhem buigt zich vandaag en morgen over het hoger beroep van Michael P., de man die vorig jaar werd veroordeeld voor het doden en verkrachten van de Utrechtse Anne Faber.
De rechtbank in Utrecht legde P. vorig jaar een gevangenisstraf van 28 jaar plus tbs met dwangverpleging op.
De 25-jarige Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht van Utrecht via Baarn naar Den Dolder en Huis ter Heide. Haar lichaam werd twee weken later geworden in een bos bij Zeewolde, op aanwijzing van P. die haar daar had begraven. Michael P. zat in een forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar hij werkte aan terugkeer in de maatschappij na een celstraf voor een dubbele verkrachting.
Volgens de rechtbank bracht Michael P. Anne Faber om het leven om te verhullen dat hij de jonge vrouw van haar vrijheid had beroofd en bruut had verkracht. Ook was hij volgens de Utrechtse rechters schuldig aan mishandeling van een aantal medewerkers van het Pieter Baan Centrum, waar hij begin vorig jaar ter observatie was opgenomen.

STRAFVERMINDERING

Michael P. ging in hoger beroep, omdat bij de straf geen rekening is gehouden met de hardhandige manier waarop hij bij zijn aanhouding is ondervraagd. Hij werd daarbij met toestemming van het OM niet op zijn rechten gewezen en stevig aangepakt. Maar agenten mishandelden hem, waardoor hij een breuk in zijn schouder opliep. Volgens de advocaten van P. is dat grond voor strafvermindering.
De verdediging voerde bij de rechtszaak vorig jaar verder aan dat in vergelijkbare gevallen lagere straffen zijn opgelegd. Het zou daarnaast belangrijk zijn om de tbs-behandeling zo snel mogelijk te starten. Ook om die reden zou de celstraf korter moeten zijn, menen de advocaten.

AANVULLEND ONDERZOEK

In aanloop naar dit hoger beroep is Michael P. opnieuw opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor nader onderzoek naar zijn seksuele belevingswereld. Bij de eerdere observatie zou de verdachte daarover niet open zijn geweest. Ook het hof vond een nieuwe opname daarom noodzakelijk.
Ook is een getuige ondervraagd over dingen die P. heeft gezegd in de maanden voor de dood van Anne. Volgens het hof kan dat belangrijk zijn voor de vraag of hij een vooropgezet plan had. De verdediging heeft tenslotte ook opnames van politieverhoren aan het dossier laten toevoegen.

VRIEND VAN ANNE WIL VERHAAL DOEN

De nabestaanden van Anne Faber zullen de zitting morgen en overmorgen in een aparte ruimte in het Arnhemse gerechtsgebouw volgen. Vader Wim, moeder Elze en broer Rogier zullen gebruik maken van hun spreekrecht. Ook Anne's vriend Nathan wil voor het eerst zijn verhaal doen doen tijdens de zitting, al is nog niet zeker of hij dat zelf gaat doen of door zijn advocaat laat voorlezen.
Het is de bedoeling dat het Openbaar Ministerie morgen aan het eind van de dag met een strafeis komt, maar als de zaak uitloopt wordt dat doorgeschoven naar woensdagochtend. Het gerechtshof doet begin juli uitspraak (arrest) in dit hoger beroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.