Zaak-Anne Faber: OM eist ook in hoger beroep 28 jaar cel en tbs, Michael P. dreigt met zelfmoord

© Beeldbewerking RTV Utrecht
DEN DOLDER/UTRECHT - Ook in hoger beroep is 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael P., de verkrachter en moordenaar van Anne Faber uit Utrecht. De straf is gelijk aan de veroordeling van de rechtbank. Ook is voor de familie en vriend opnieuw 136.000 euro schadevergoeding geëist.
P. was in beroep gegaan omdat hij vindt dat hij bij de rechtbank in Utrecht geen rechtvaardig proces heeft gehad. De rechter was volgens hem niet onpartijdig en er was veel druk vanuit de media en de politiek. Ook voerde hij aan dat hij gewond is geraakt bij zijn arrestatie door hardhandig optreden van de politie.
De advocaat-generaal (aanklager) noemde het hoger beroep enorm belastend voor de nabestaanden die vandaag opnieuw werden geconfronteerd met het lijden van Anne en gruwelijke details uit de zaak. In de verklaringen van Michael P. zitten bovendien nog steeds veel zaken die niet kloppen, zei de advocaat-generaal.
Volgens hem is er sprake geweest van een vooropgezet plan bij het ombrengen van Anne. Na de verkrachting had P. een kwartier de tijd om te bedenken wat hij met haar zou doen. "Een kwartier om te besluiten dat hij haar van het leven zou beroven. Moord is daarom wettig en overtuigend bewezen", stelde de advocaat-generaal. Hij vindt wel, net als de rechtbank, dat P. ten tijde van de verkrachting en het doden van Anne licht verminderd toerekeningsvatbaar was en bij het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centum veminderd toerekeningsvatbaar. Dat is vastgesteld door een psycholoog en psychiater.
P. bleef vandaag bij zijn verklaring over wat hij de 25-jarige Anne heeft aangedaan. Hij gaf opnieuw toe dat hij Anne heeft ontvoerd, verkracht en gedood, maar ontkende dat er sprake is geweest van voorbedachten rade. P. was naar eigen zeggen bang en verward en handelde impulsief en zonder nadenken. Ook bleef hij bij zijn verklaring dat hij de ketting en oorbellen van Anne niet heeft gestolen.

NUCHTER

Volgens verslaggever Riks Ozinga kwam P. een stuk helderder over dan bij de zitting van vorig jaar, toen de rechtbank in Utrecht hem een gevangenisstraf van 28 jaar oplegde en tbs met dwangverpleging. P. vertelde nu nuchter te zijn. Hij zei onlangs helemaal gestopt met medicijnen, ook met diazepam. Vorig jaar zat hij onder de kalmeringsmiddelen.
Dat hij nu geen medicatie gebruikt, verklaarde mogelijk de prikkelbare reacties van P. Hij raakte tijdens het hoger beroep bijvoorbeeld zwaar geïrriteerd toen de advocaat-generaal stevig doorvroeg omdat hij denkt dat P. Anne bewust van het leven heeft beroofd. P. riep daarop met boze stem dat hij dit niet heeft gedaan.
Michael P. reageert geïrriteerd op vragen advocaat-generaal
Pas na Anne te hebben gedood, dacht Michael P. volgens eigen zeggen: "Fuck, waarom heb ik zo gehandeld? Ik handel eerder dan dat ik erbij nadenk, zo ben ik", zei hij tijdens de zitting." "Het lijkt alsof het u allemaal overkomt. Het lijkt alsof het allemaal buiten u om gebeurt, en dan is ze dood!", wierp de voorzitter tegen. "Waarom heeft u haar niet gelijk laten gaan? Waarom heeft u haar telefoon stukgemaakt? Waarom heeft u haar door het bos gesleept en over een hek laten klimmen?", aldus de advocaat-generaal. P. hield vol dat hij Anne uiteindelijk had willen laten gaan.

MES EN MOBIELTJE

P. bleef er daarnaast bij dat hij het mes één keer over de keel van Anne haalde toen zij om hulp riep. Hij had geen verklaring voor andere snijwonden in de hals die de patholoog vaststelde. P. erkende dat hij dat gedaan moet hebben, maar zegt zich niets te herinneren. Ook bleef hij erbij dat zijn mobiele telefoon steeds uitviel en niet bewust was uitgeschakeld.
Ik heb gewoon problemen, dan ben ik agressief en doe ik verschrikkelijke dingen
Michael P.

JOGSTER

Een kennis in de kliniek in Den Dolder waar P. zat, heeft verteld dat hij en P. tijdens een tochtje door het bos een jogster tegenkwamen. P. zou gesuggeerd hebben om de vrouw te "pakken". "Dan moet ze wel dood", zou hij hebben gezegd. P. ontkende vandaag opnieuw dat dit is gebeurd. Hij denkt dat een zekere 'Perry' hem dwars heeft willen zitten met het verhaal over de jogster. "Hij zit niet voor niks zelf ook in psychiatrische kliniek", aldus P.

STRAFVERMINDERING

P. is ook in hoger beroep gegaan omdat bij de straf geen rekening is gehouden met de hardhandige manier waarop hij bij zijn aanhouding is ondervraagd. Hij werd daarbij met toestemming van het OM niet op zijn rechten gewezen en stevig aangepakt. Ook liep hij een breuk in zijn schouder op, waar hij nog altijd last van zegt te hebben. Volgens de advocaten van P. is dat grond voor strafvermindering.
De verdediging voerde eerder ook aan dat in vergelijkbare gevallen lagere straffen zijn opgelegd. Het zou daarnaast belangrijk zijn om de tbs-behandeling zo snel mogelijk te starten. Ook om die reden zou de celstraf korter moeten zijn, menen de advocaten.
De advocaat-generaal vindt niet dat P. vanwege de hardhandige aanhouding en de ondervraging zonder cautie aanspraak kan maken op strafvermindering. "Het staat in geen verhouding tot wat hij Anne heeft aangedaan." Inhoudelijk maakt het voor de zaak niets uit, concludeerde hij. "P. is door de harde aanpak niet gaan praten." Over deze kwestie is een klacht ingediend bij het gerechtshof Amsterdam, dat zal er binnenkort uitspraak over doen.
De hardhandige arrestatie van P.
Ik hou mij nu nog in
Michael P.

ZELFMOORD

P. zegt een einde aan zijn leven te zullen maken als hij tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Hij heeft berekend dat hij op zijn vroegst op zijn 67e vrij zou komen. "Dat gaat niet gebeuren. Aan pillen is makkelijk te komen", zei P. hier eerder over.
Naast de zaak-Anne Faber heeft P. berovingen en de brute verkrachting van twee 14-jarige meisjes in Nijkerk op zijn strafblad staan. Hoe kan dat op zo'n jonge leeftijd, vroeg de voorzitter. "Ik heb gewoon problemen, dan ben ik agressief. Dan doe ik verschrikkelijke dingen", antwoordde P. Dit wordt ondersteund door de bevindingen van de psycholoog en psychiater in het Pieter Baan Centrum. Volgens de psychiater kan aanhoudende spanning bij P. leiden tot een psychose met paranoïde gedachten. P. houdt bij zijn handelen geen rekening met de gevolgen voor anderen en geeft hen de schuld.
"Ik hou mij nu nog in", zei hij tegen de advocaat-generaal. "Ik had ook naar je toe kunnen komen en kunnen kijken hoever ik zou komen voor hij (parketpolitieman) bij mij was!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.