RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bewoners Overberg hopen op woningen op COA-locatie: "Dat geeft rust"

1/2
OVERBERG - Bewoners van Overberg hopen dat de COA-locatie een nieuwe woonwijk wordt. Het voormalige asielzoekerscentrum werd de afgelopen maanden gebruikt als school voor vluchtelingen uit het azc in Leersum. Vanaf half juni huurt het COA het terrein niet meer en komt het vrij.

In een brief aan de omwonenden schrijft burgemeester Naafs dat het Rijk nu gaat kijken hoe het terrein interessant kan zijn voor de markt. Voorzitter van de bewonersvereniging Frits Westendorp hoopt op woningbouw: "Er zijn natuurlijk altijd locaties nodig om woningen neer te zetten. Het is een ideaal afgeschermd deel waar prima woningen neergezet kunnen worden. Woningbouw zou voor de buurt rust geven. Je krijgt wat verkeer, maar het is beter dan weer een tijdelijke oplossing."

De komende tijd gaat de gemeente praten met Overbergers om te horen wat zij zouden willen op het terrein. Samen met de vraag van het Rijk aan de markt moet later blijken wat de toekomst wordt van het azc-terrein.

TERUGBLIK

In 2014 leidde de komst van het azc naar Overberg tot heftige discussies. Voorzitter van de bewonersvereniging Frits Westendorp blikt terug: "Iedereen dacht: wat gebeurt er? Dat was echt een overval." In eerste instantie zouden 400 minderjarige vluchtelingen opgevangen worden. Na protesten werd dat teruggeschroeft naar 200 asielzoekers.

Eén van die momenten was een jaar na de opening. Twee asielzoekers raakten gewond na een grote vechtpartij tijdens een potje tafelvoetbal. Westendorp: "We hebben natuurlijk wat moeilijke momenten gehad. Vooral in het begin hebben we redelijk moeten praten om als buurtbewoners gehoord te worden. Uiteindelijk liep dat goed. Je merkte dat binnen de bewoners er acceptatie was. Er waren ook wat mensen die het jammer vonden dat het gesloten ging worden."

De tekst gaat verder onder de video.

Bewoners uitten hun zorgen in 2015.


GEEN LEEGSTAND

Eind 2017 bleek dat het azc een jaar eerder sloot, omdat de instroom van vluchtelingen afnam. De afgelopen maanden kregen asielzoekers uit het azc in Leersum les op deze plek. Toentertijd werd al aangekondigd dat het terrein deze zomer vrij zou komen. Na alle onrust, vonden de bewoners de asielzoekers prima. Westendorp: "Dat zie je landelijk ook. Als je gehoord wordt is het prima. Je accepteert het zoals het is."

VVD-raadslid Tim Rooijakkers woont in Overberg en stelde midden mei vragen over het terrein. Het pand stond al eerder langere tijd leeg, na het vertrek van de jeugdgevangenis in 2010. Raadslid Rooijakkers houdt daarom strak vinger aan de pols: "Ikzelf vind het belangrijk dat het niet weer vijf jaar verpauperd en leeg staat. Dat wil ik nu voorkomen door er bovenop te zitten."

Voor de bewoners toch opnieuw een spannende tijd, legt Westendorp uit. "Het is eigendom van het Rijk, daar zijn we van afhankelijk." De Utrechtse Heuvelrug heeft een groot tekort aan plekken voor woningbouw.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht