Thuisblijvers en carpoolers: hoe Utrechters (niet) op hun werk komen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Door de stakingen in het openbaar vervoer is het voor veel mensen moeilijk om op hun werk of op school te komen. Sommige Utrechters moeten zelfs noodgedwongen thuisblijven, gelukkig zijn er ook altijd mensen te vinden die bereid zijn een ander te helpen.

DE THUISBLIJVER

Voor Ans Klunder uit Vleuten zat er niks anders op, ze moest vandaag thuisblijven. Ans werkt als vrijwilliger bij verschillende musea en ziekenhuis Diakonessenhuis. Normaal gesproken is ze vandaag gastvrouw bij het Nijntjemuseum in Utrecht. Maar omdat ze afhankelijk is van het openbaar vervoer moest ze een dag vrij nemen.
Ans mag dan onbetaald werk doen, ze voelt zich wel verantwoordelijk. "Het is vrijwillig en niet vrijblijvend", zegt ze. Ze heeft dan ook weinig begrip voor de staking. "Ik snap wel dat ze hun recht willen. Maar de laatste tijd wordt er veel gestaakt in het openbaar vervoer maar ik heb het gevoel dat het niet veel oplevert. Mensen zijn er ook van afhankelijk, moeten bijvoorbeeld naar het ziekenhuis."
Mijn werk is vrijwillig, niet vrijblijvend
Ans Klunder, vrijwilliger Nijntje Museum
"Vorige week was er nog de hoop dat de bus zou rijden. Maar een paar dagen geleden kwam het bericht dat de bussen ook niet zouden rijden", vertelt Ans. Omdat de vrijwillige gastvrouw rugklachten en een nekhernia heeft kan ze het lange stuk ook niet fietsen. "Gelukkig heeft een collega mijn dienst overgenomen."
Ans zou Ans niet zijn als ze de voordelen van de noodgedwongen vrije dag niet zou inzien. Haar huis is onlangs gerenoveerd en daar moeten de laatste dingen nog voor worden gedaan. "Ik ga mijn kasten weer inruimen, wat losse klusjes doen. Ik had liever gewerkt, maar ja."

DE CARPOOLER I

"Nou ik dacht, laat ik eens aardig zijn." Amersfoorter Jannes Drop biedt ov-reizigers een plek in zijn auto aan. Drop heeft zelf weinig last van de OV-staking. Hij rijdt dagelijks in zijn auto op en neer naar zijn kantoor in Bussum. Van zijn aanbod is overigens vanochtend nog geen gebruik gemaakt. "Het traject Amersfoort - Bussum is denk ik niet heel populair."
Drop is mede-eigenaar van een videobedrijf. "Collega's van een bedrijf waar we nu voor werken, zijn nu thuis aan het werk. Daardoor is er wel een vergadering afgezegd." De overlast van de staking valt mee, maar de ondernemer kan zich voorstellen dat dat ook anders had kunnen zijn. "Als ik een draaidag in Groningen zou hebben gehad en het was een stuk drukker geweest op de weg. Dan had ik wel een probleem gehad."
Overlast of niet, Drop kan zich wel vinden in de werkweigering. "Als er niet naar je geluisterd wordt is dat een goede reden om te staken. Het heeft wel een ontregelende functie, wat ook de bedoeling is. Er komen alleen wel veel mensen door in de problemen."
Drop heeft nog plek in de auto op de terugweg. Hij rijdt rond 18.00 uur weer richting Amersfoort.

DE FLEXWERKER

Maya Theunissen zag de bui al hangen. De Utrechtse stapt normaal gesproken rond 09.00 uur in de sprinter richting haar werk in Hilversum, maar werkt vandaag op een flexwerkplek in haar thuisstad. "Ik heb er over nagedacht om te fietsen. Dat is eigenlijk best wel goed te doen, maar toch wel een uur. En daar had ik dan met dit weer niet zo'n zin in."
Ze heeft een flexibele werkplek in de buurt van de Amsterdamsestraatweg. Dat zou wel druk zijn, op een dag dat veel mensen niet naar hun kantoor kunnen komen. Theunissen: "Er zitten hier letterlijk twee mensen. Ik was hier echt al om 09.00 uur want het gaat dan open en ik dacht: "Ik moet er echt meteen zijn, want het zal wel druk zijn." maar het is echt heel rustig."
Maya Theunissen: "Kan je er wat make-up bij Photoshoppen? Die had ik als thuiswerker even achterwege gelaten."
Maya Theunissen: "Kan je er wat make-up bij Photoshoppen? Die had ik als thuiswerker even achterwege gelaten." © Maya Theunissen
Theunissen is een voorstander van staken. Maar het is wel echt ontwrichtend, merkt ze. "Dat zoveel mensen niet weten hoe ze op hun werk moeten komen. Maar daarmee geven de stakers wel aan hoe belangrijk hun werk ook is denk ik."

DE CARPOOLER II

De vrouw van Najib Zaazouz uit Lopik gaat normaal gesproken met de trein naar haar werk in Den Haag. Vandaag werd ze gebracht door haar man. Op de terugweg zag hij wat mensen staan bij de bushalte. En wat doe je dan? Zaazouz nam ze mee. "Veel mensen weten niet dat er gestaakt wordt."
De Lopiker heeft vanavond een avonddienst en besloot meer mensen te helpen. Hij plaatste een bericht op sociale media en begint zo al aan zijn zesde ritje van de dag. Hij krijgt erg veel berichten. "Maar ik doe alleen mensen voor wie het echt noodzakelijk is. Scholieren en senioren vooral."
Najib Zaazouz rijdt belangeloos mensen die in de knel komen door de staking
Najib Zaazouz rijdt belangeloos mensen die in de knel komen door de staking © Najib Zaazouz
Zo moest een van zijn passagiers vandaag naar het Wilhelmina Ziekenhuis. Voor die mensen vindt hij de staking vervelend. Hij zegt: "De staking is dubbel, hè? Het moet beter geregeld worden qua pensioenen. Ik vind wel dat er een aantal bussen moet rijden, want er zijn mensen afhankelijk van."
Zaazouz moet vanavond zelf ook nog een avonddienst werken. Toch is hij niet bang voor de vermoeidheid. "Ik moet toch wakker blijven om te eten want het is ramadan."
In ons liveblog krijgt u een overzicht van de laatste ontwikkelingen van de stakingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.