Familie en vriend Anne Faber: hoger beroep Michael P. ondraaglijk

Eerdere rechtbanktekening van Michael P.
Eerdere rechtbanktekening van Michael P. © ANP
DEN DOLDER/UTRECHT - Wim Faber wil dat er een grondig onafhankelijk onderzoek komt naar de veroordeling van Michael P. voor de dubbele verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Het hof verlaagde in 2012 de celstraf en legde geen tbs op. In 2017 vermoordde en verkrachtte P. de Utrechtse Anne terwijl hij in een kliniek in Den Dolder aan zijn terugkeer in de samenleving werkte.
Volgens Faber is de straf destijds "zonder noemenswaardige uitleg" verlaagd, terwijl volgens hem zonneklaar was dat P. "gestoord en levensgevaarlijk" was. "De eerste fouten werden hier gemaakt, in dit gebouw. Neem uw verantwoordelijkheid, rechtspraak. Niemand mag die fouten vergeten. Mede daardoor staan we hier vandaag."
P. zinspeelde eerder vandaag op zelfmoord tijdens de zitting. "Ik vind het geen gekke gedachte als hij zichzelf van het leven zou beroven", zei Faber. "Ik zal hem niet tegenhouden. De daden van P. zijn onmenselijk en voor niemand te bevatten. Ik vind het onmenselijk met het idee te leven dat P. ooit vrij zou komen."
"Er is al zoveel tijd en energie aan P. besteed", sprak Faber. "Die tweede kans had hij voor Anne al gehad. Tbs is waarschijnlijk helemaal niet aan hem besteed. P. zal altijd gevaarlijk worden, de longstay zou dan een mogelijkheid kunnen bieden." De vader van Anne hoopt een levenslange gevangenisstraf voor P. Het toetsingsmoment na 25 jaar cel neemt hij dan op de koop toe. "Michael P. mag nooit meer vrij komen."

MOEDER

"Alles wijst erop dat Anne maximaal heeft geleden. Ik ben bang dat zij het tot het laatst bewust heeft meegemaakt, sprak moeder Elze tijdens het hoger beroep. Ze denkt nog voortdurend aan de laatste verschrikkelijke momenten die haar dochter heeft moeten meemaken. Elke mate van strafvermindering voor P. vindt ze onverteerbaar. De moeder van Anne is van mening dat hij zich bij de straf had moeten neerleggen en het bij een artikel 12-procedure over zijn mishandeling bij de aanhouding had moeten laten.
Ook omschreef ze dat de dood van Anne voor haar nog steeds nauwelijks te bevatten is. "Ze zou elk moment een appje kunnen sturen: mama kom je me ophalen van het station?" Bijna kan ze de kus van Anne op haar wang voelen, vertelde ze.

BROER

Ook Rogier, de broer van Anne, roept het hof op om P. nooit meer vrij te laten. Als Michael P. tbs krijgt, ligt het eindoordeel over hem straks bij behandelaars en psychologen. "Deskundigen die daar straks over moeten beslissen, lopen nu nog in de luiers", schamperde Rogier. Hij vreest dat de herinnering aan de gruweldaad van P. dan is vervaagd.
Broer Rogier ging ook in op de gruwelijke details en verwondingen bij zijn zus. Hij noemde P. een moordenaar en pathologische leugenaar. "Dit was zijn tweede kans, gunt u hem echt een derde?", vroeg hij de leden van het gerechtshof.
Tijdens de verklaringen moest P. de zaal verlaten. De familie wilde hem er niet bij hebben.

VRIEND

De vriend van Anne maakte vandaag voor het eerst gebruik van zijn spreekrecht tijdens het hoger beroep van Michael P. Omwille van zijn welzijn was hij niet aanwezig tijdens de zitting. Zijn advocaat Sébas Diekstra deed daarom het woord.
De zaak heeft door de enorme aandacht het verwerken van zijn persoonlijke leed gekaapt, vertelde de raadsman. De vriend van Anne Faber vindt het "extreem belastend en oninvoelbaar" dat Michael P., die Faber heeft verkracht en gedood, hoger beroep heeft aangetekend tegen zijn veroordeling bij de rechtbank. "Ondraaglijk", vindt hij het dat de nabestaanden "door een lopende rechtszaak een jaar extra in een psycho-emotionele gijzeling" worden gehouden, terwijl het bewijs voor de door P. gepleegde misdrijven volop is geleverd.
De vriend, die zoveel mogelijk anoniem wil blijven, liet zijn advocaat vertellen hoe het is geweest om in eerste instantie als mogelijke verdachte te worden aangemerkt. Ook beschreef de raadsman hoe verschrikkelijk het voor de vriend is geweest om geconfronteerd te worden met het stoffelijk overschot van Anne in het mortuarium.

VERBIJSTEREND

Anne's vriend vindt het "verbijsterend" dat P. zich beklaagt over de manier waarop de politie hem heeft behandeld tijdens zijn arrestatie, omdat P. iemand is die in staat is gebleken "op onvoorstelbaar gruwelijke wijze in te grijpen in het leven van zijn lieve talentvolle Anne, iemand die meent te mogen beschikken over haar lichamelijke integriteit, toekomst en leven, iemand die meent te mogen beslissen over leven en dood."
Michael P. reageerde met gebroken stem op de woorden van Anne's vriend. "Het is gewoon verschrikkelijk voor die jongen. Dat hij zo door het leven moet."

FAMILIE

"De verdachte heeft zich vastgegraven in een onbetrouwbaar verhaal", zei advocaat Ruth Jager namens de familie. "De sporen op het lichaam tonen aan dat zij heeft gevochten als een leeuw. Deze verdachte is een meester in het misleiden."
Dat P. geen verantwoordelijkheid neemt, is pijnlijk voor de nabestaanden. Zij willen heel graag weten wat er exact is gebeurd. Volgens P. liet Anne het zonder verzet gebeuren, maar het letsel en de sporen van brute verkrachting vertellen een ander verhaal, aldus de advocaat van de familie.
Ook het raadsel van de verdwenen oorbellen en het hangertje van Anne tonen aan dat het verhaal van P. niet klopt, is de overtuiging van de familie. "Die kunnen niet zijn uitgevallen en werden ook niet met geweld losgetrokken."

GATEN

De familie wil het gerechtshof ook gaten in de verklaring van P. voorhouden die aantonen dat zijn verhaal niet klopt. Zoals dat Anne gekleed was toen de man haar om het leven bracht. Hij zou later zijn teruggegaan om kleren van haar lichaam te snijden, maar daar zat geen druppel bloed op.
P. vindt het vonnis van de rechtbank in Utrecht, 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging, veel te zwaar. Hij denkt zelf aan een celstraf van 18 tot 20 jaar plus tbs. Als hem wordt voorgehouden dat het ook levenslang kan worden, laat hij weten dat hij dat beseft.

MASKER

De ouders en de broer van Anne zijn ervan overtuigd dat P. zich schuldig heeft gemaakt aan moord. De familieadvocaat omschreef hem als een gewetenloze psychopaat. "Hij zegt dat hij vandaag eerlijk is, maar hij kan een masker opzetten en is dan gemeen en oneerlijk." Volgens de raadsvrouw is P. extreem slim en bedreven in misleiding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.