Zuilen is boos: Bomen 'zonder toekomst' gekapt

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente Utrecht is van plan om ruim honderd bomen in zeven straten te gaan kappen. Volgens de gemeente hebben de bomen geen toekomst. Buurtbewoners twijfelen aan die lezing, zij vrezen dat Utrechtse bomen met zo'n vage omschrijving vogelvrij zijn.
Neem de Adriaan Mulderstraat, een lommerrijke laan in de wijk Zuilen. Tientallen esdoorns geven de straat een aangename sfeer. Maar die aangename sfeer zou zo maar eens kunnen verdwijnen. Want volgens de gemeente staan 36 bomen op de nominatie om geveld te worden. De gemeente schrijft daar over: "De bomen hebben geen goede toekomstverwachting meer. Daarom vervangt de gemeente deze."

GEEN TOEKOMST

Vooral de omschrijving 'geen toekomstverwachting' zorgt voor verwondering, onder andere bij Claudia Meijers. "Ik vind de reden, 'bomen hebben geen goede toekomst', geen reden. Ik heb om uitleg gevraagd," zegt de buurtbewoonster, "als antwoord van de gemeente krijg ik: 'we planten nieuwe bomen aan'. Maar wat nu precies de reden achter 'geen goede toekomst' is, krijg ik helaas niet te horen."
Lia Kemerink kijkt vanuit haar woonkamer uit op een fraaie esdoorn. "Ik vind het jammer dat er gezonde bomen weggaan. Uiteraard mogen bomen die niet goed zijn gekapt worden. Maar bomen die nog wel goed zijn mogen blijven staan, want het is een mooi straatbeeld." Kemerik zegt nog wel dat er nog geen besluit is genomen over de bomen. "We gaan op 8 juli, op ons verzoek, met de gemeente in open gesprek."
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Volgens Meijers is het natuurlijk goed dat er nieuwe bomen worden terug gepland. "Maar het straatbeeld wordt uiteraard enorm aangetast en het zal jaren in beslag nemen om weer zo groen te worden als het was."
Tijdens de interviews in de straat melden zich steeds meer bewoners. Stuk voor stuk maken ze zich zorgen over de bomen.
Claudia Meijers - Buurtbewoner

WORTELOPDRUK

Martijn Bouwers is boomtechnisch adviseur van de gemeente Utrecht. Hij meldt zich ook in de Adriaan Mulderstraat. Volgens hem is de kap projectmatig. De hele straat wordt in één keer onder handen genomen.
Dat er bomen weg moeten heeft diverse redenen. Zo hebben de bomen onvoldoende ruimte om te groeien. Daardoor drukken de wortels de stoeptegels omhoog. En als er gewerkt moet worden aan de leidingen onder de grond, dan zitten de wortels in de weg. Andere bomen groeien niet goed meer. Dat is te zien aan dode takken en kruinen die niet meer vol blad komen.
Maar op de vraag waarom twee op het oog volstrekt gezonde bomen weg moeten, die ook nog eens in een ruim bed staan, heeft hij geen antwoord. Wel belt de gemeentelijke voorlichter een paar uur later nog even naar de redactie: "Op maandag 8 juli gaan we met de bewoners van de straat in gesprek. Welke bomen gekapt gaan worden staat nog niet vast."
Tekst gaat verder onder de video
Woede om 'bomen zonder toekomst' die moeten verdwijnen
Dat is goed nieuws voor de bewoners, maar wel in strijd met wat de gemeente eerder in een wijkbericht vertelde. Daarin stond dat de zesendertig bomen na de zomer gekapt gaan worden.

110 BOMEN

De Adriaan Mulderstraat is niet de enige Utrechtse straat met toekomstloze bomen. Nog zes andere Utrechtse straten wacht een vergelijkbaar lot. Dat zijn de Herman Heijermanstraat in Vleuten, de Martin Luther Kingstraat, de IJsselsteinstraat, de Duurstedelaan, de Nijeveldsingel en de Nataldreef.
In totaal gaat het om 110 bomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.