RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

PVV-voorman Wilders over stemgedrag Dercksen: Niet chique


PROVINCIE UTRECHT - De zware nederlaag van de PVV bij de Europese verkiezingen komt door de onzichtbaarheid van de partij. Dat zegt voorman Geert Wilders in een reactie op het verlies. Gisteren uitte PVV-fractievoorzitter in de Provinciale Staten en senator in de Eerste Kamer René Dercksen nog stevige kritiek op de PVV omdat er volgens hem geen verandering komt binnen de partij, met name omdat Wilders het enige lid is.

Volgens Wilders moet de PVV meer "het land in" en haar achterban opzoeken om de standpunten uit te leggen, maar de partij zal nooit een vereniging worden waar de leden het voor het zeggen hebben, zegt hij.

"We zijn teleurgesteld in hoe de partij zich ontwikkelt en zich niet zal ontwikkelen", zei Dercksen gisteren, die de PVV volstrekt stuurloos noemt. Hij en fractiegenoot Elly Broere gaven hun stemmen voor de Eerste Kamer daarom aan Forum voor Democratie, in de hoop dat die partij een dertiende zetel in de wacht zou slepen.

Ook stipte hij aan dat de ontwikkeling van de partij achterblijft. "Ik heb groot respect voor Geert, en knap wat hij heeft gepresteerd. Maar we moeten door en hiermee zitten we echt op een dood spoor. Niemand kan lid worden, dus je kan ook niet eens iemand verleiden om mee te denken."

NIET CHIQUE
In een reactie noemt de PVV-leider het stemgedrag van Dercksen "niet chique". Hij koppelt het aan het feit dat Dercksen op een onverkiesbare plaats stond op de kandidatenlijst van de Eerste Kamer. "Hij was teleurgesteld. Maar wees dan boos op mij, bel me op. Om die stem aan een ander te geven, vind ik niet netjes naar de kiezer toe", aldus Wilders tegenover de NOS.

De PVV verdwijnt helemaal uit het Europees Parlement, terwijl de partij de afgelopen jaren nog vier Europarlementariërs leverde. Wel bemachtigt de partij alsnog een zetel zodra het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

"We hadden meer naar de kiezer moeten gaan en bijvoorbeeld uitleggen waarom een nexit een goed idee is", meent Wilders. "Dat gaan we dus ook doen. En vooral constant, niet alleen in verkiezingstijd." Daar moet de PVV des te meer werk van maken "omdat we geen ledenstructuur hebben", zegt Wilders, het enige lid van de partij. En dat blijft zo. "We zijn geen eenmansbedrijf, maar we zullen nooit een ledenvereniging worden."

Wilders: "Juist het ontbreken van een ledenstructuur is reden om meer het land in te gaan. De mensen kunnen niet naar ons komen, dus moeten wij contact met hen zoeken", aldus de PVV-voorman.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -