Wethouder Everhardt (D66) weigert vragen te beantwoorden over waterstoftankstation in Utrecht

© Google Streetview
LEIDSCHE RIJN - Wethouder Victor Everhardt geeft geen antwoord op de vraag waarom de aanleg van een waterstoftankstation in Utrecht vertraging oploopt. Ondanks een spervuur aan vragen in de gemeenteraad, meldde hij alleen dat het tankstation eind 2020 open gaat.
Vijf partijen in de raad hebben signalen opgevangen dat de aanleg van een dergelijke tankstation op bedrijventerrein Haarrijn ernstige vertraging heeft opgelopen. De partijen geven aan dat die vertraging veroorzaakt wordt door de gemeente. Everhardt zei alleen dat een dergelijk tankstation nieuw is en dat er grondig naar de vergunningaanvraag gekeken moet worden.
VVD, D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hadden echter nog een stuk of acht andere vragen. Everhardt weigerde die te beantwoorden, tot zichtbaar ongenoegen van de ChristenUnie en de VVD. Waarom hij dat niet wilde werd ook niet duidelijk. Met name de VVD maakt zich al jaren sterk voor een tankstation voor waterstof in Utrecht.
Auto's op waterstof zijn een duurzaam alternatief voor auto's op diesel, benzine of gas. Waterstof wordt in de auto omgezet in elektriciteit. De auto's rijden dus in feite op elektriciteit, maar hebben geen grote accu aan boord. Waterstof kan gemaakt worden met zonne- of windenergie. Maar waterstof kan ook gemaakt worden van steenkool of aardolie. In dat laatste geval is de aandrijving niet erg duurzaam. Uit de uitlaat van een auto op waterstof komt alleen H2O, en dat is puur en schoon water.
Automobielfabrikanten bieden al diverse auto's op waterstof aan, echter kopers blijven vooralsnog weg, onder andere omdat ze maar op een handvol plaatsen in Nederland kunnen tanken. Ook de autosport is geïnteresseerd in waterstof. In 2024 zouden auto's op waterstof mee moeten doen met de 24 uur van Le Mans, een prestigieuze autorace in Frankrijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.