RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Gemeenteraad Houten akkoord met windmolenpark Goyerbrug

HOUTEN - Het is vrijwel zeker dat er een windmolenpark komt langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Een meerderheid van de gemeenteraad van Houten ging gisteravond akkoord met het eerste ontwerpbesluit. Windpark Goyerbrug moet komen aan de zuidkant van het kanaal, met in totaal vier turbines over een lengte van anderhalve kilometer.

De komst van de vier windmolens van meer dan 200 meter hoog stuitte op verzet bij de SGP. "Wij zijn bijzonder teleurgesteld over dit besluit gisteravond van de gemeenteraad. Enkele partijen hebben tegengestemd, maar een grote meerderheid voor. Wij vinden het een historische vergissing dat Houten kiest voor vier megawindmolens midden in ons mooie, open buitengebied", zegt fractievoorzitter Wouter van den Berg van de SGP.

GEEN DRAAGVLAK

Volgens de SGP'er is er onder de bevolking weinig draagvlak voor de plannen. "Het college heeft in het collegeprogramma staan dat zij aantoonbaar draagvlak belangrijk vinden, maar dat hebben ze in deze zaak niet aangetoond. Ze hebben een belangenafweging gemaakt. Wij hebben voorgesteld om een peiling te doen in de buurt, maar dat werd allemaal afgewimpeld. Het maakte niet uit welk argument we ook aandroegen."

Omwonenden waren eerder al niet gerust op de komst van het windmolenpark. Ze vrezen voor slagschaduwen en geluidsoverlast. Ook buurgemeente Wijk bij Duurstede is erg kritisch over het plan om windmolens neer te zetten. Die komen namelijk op enkele meters van de gemeentegrens. Wijk bij Duurstede had inwoners juist beloofd dat er geen windmolens zouden komen, maar nu gebeurt het dus alsnog in de achtertuin.

Overigens is er nog steeds geen formele stemming geweest over de windmolens. "Gisteravond hebben we als gemeenteraad formeel de verklaring afgegeven dat we geen bedenkingen hebben tegen de plannen, maar dat wordt nog een keer definitief langs de raad gebracht", besluit Van den Berg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht