Ook vandaag weer stakingen: "Met 60 à 61 jaar zijn metaalwerkers al versleten"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Na de massale staking gisteren in het openbaar vervoer, leggen vandaag opnieuw werknemers het werk neer. Dit keer gaat het niet om personeel van trein- en busbedrijven, maar om mensen die een fysiek zwaar beroep hebben. Ze willen een beter pensioen.
Vooral medewerkers uit de bouw- en metaalindustrie doen mee. Onder hen zo'n dertig medewerkers van SAB-profiel in IJsselstein. Dat bedrijf maakt wand- en dakplaten. "De productie komt niet stil te liggen", vertelt medewerker Fred Balk.

GOED NIEUWS

Gisteren kwam het nieuws dat het kabinet bereid is de AOW-leeftijd tijdelijk te bevriezen en daarna minder snel te laten stijgen. Goed nieuws dus voor de medewerkers, maar geen reden om de staking te cancelen vindt Balk. "Er is te weinig aandacht voor zware beroepen. We mogen nog wel wat extra druk zetten."
"We willen graag een dag minder werken. Dan haal je de eindstreep gezond."

BEREIDHEID TOT ACTIE

Bij SAB-profiel werken zo'n 160 mensen. 'Slechts' dertig daarvan gaan vandaag naar een van de vier steden waar manifestaties worden gehouden. "De vakbondsdeelname is niet zo hoog", zegt Balk. "Maar we doen het ook voor mensen die niet lid zijn."
Hafid Chaaby van vakbond FNV benadrukt het belang van de staking van vandaag. De acties zijn een stuk minder zichtbaar dan die in het openbaar vervoer gisteren. Dat vindt hij jammer. "Op de leeftijd van 60 à 61 jaar zijn heel veel mensen al versleten." Behalve de vakbonden heeft ook ouderenbond ANBO zich aangesloten bij de acties.
De FNV vindt het jammer dat niet alle medewerkers van SAB-profiel vandaag naar het Malieveld kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.