Nieuw provinciebestuur: "Utrecht moet groener en dé fietsregio van Europa worden"

© Provincie Utrecht / Henk Bol
PROVINCIE UTRECHT/LEERDAM - Het nieuwe college van de provincie Utrecht wil de komende vier jaar de provincie nog groener maken. Zo wordt er flink geïnvesteerd in het openbaar vervoer en het pakken van de fiets wordt nog aantrekkelijker gemaakt, want Utrecht moet dé fietsregio van Europa worden. Dat blijkt uit de presentatie van het nieuwe provinciale coalitieakkoord 'Nieuwe energie voor Utrecht' in de Glasfabriek in Leerdam.
Dit zijn de gezichten die de nieuwe coalitie vormen
Het nieuwe provinciebestuur (GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie) verwacht dat in 2023 de helft van alle ritten onder de vijftien kilometer op de fiets gaat. Daarom moet er direct doorgepakt worden; het buitengebied wordt beter bereikbaar voor de ov-reiziger, er komt een publiekscampagne om het gebruik van de elektrische fiets te stimuleren en er wordt extra geld vrijgemaakt om de dienstregeling te verbeteren op plekken waar het de laatste tijd hard achteruit is gegaan.
Alle onderhandelaars die hebben meegewerkt aan het coalitieakkoord.
Alle onderhandelaars die hebben meegewerkt aan het coalitieakkoord. © RTV Utrecht / Roel Breet
Bovendien komt er een proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen die weinig te besteden hebben. Verder gaan de trams sneller en vaker rijden. Ook wil de provincie een alternatief bieden voor het reizen via Utrecht Centraal. Daarom krijgt het traject naar Amersfoort en het Utrecht Science Park in de toekomst een versterkte ov-verbinding.
En nog een belangrijk punt: om de veiligheid of de leefbaarheid in een gebied te verbeteren, wordt de maximumsnelheid op provinciale wegen verlaagd.

WONINGBOUW

Naast het punt mobiliteit wordt er ook flink ingezet op de woningbouwproductie. De provincie wil dat er per jaar 10.000 extra woningen gebouwd worden, bovenop de geplande productie. "Kleinere steden en dorpen mogen in specifieke situaties en onder voorwaarden kleinschalig uitbreiden, buiten de zogenaamde rode contouren", aldus het nieuwe provinciebestuur in een persbericht.
Maar buiten die rode contouren is er ook meer ruimte nodig voor het opwekken van wind- en zonne-energie. De provincie Utrecht wil in 2023 minimaal 1100 hectare nieuwe natuur hebben gecreeërd. Dankzij een extra investering van twaalf miljoen euro ligt 400 hectare daarvan ook binnen de zogeheten groene contouren. "De coalitie zet in op duurzame landbouw waarbij rendabele bedrijfsvoering het uitgangspunt blijft."

ENERGIE

Volgens het nieuwe college wordt het echte speerpunt van de komende vier jaar de energietransitie; de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet drastisch verminderd worden. In 2023 wil de provincie 16 procent van het energiegebruik duurzaam opwekken.
Potentiële locaties daarvoor zijn nog niet aan gewezen. Maar volgens het provinciebestuur liggen ideale locaties langs snel- en waterwegen en bij grote industrieterreinen.
Om mensen te helpen om ook zelf energiezuiniger te zijn, komt er een fonds zodat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen. Ook al hebben ze daar zelf dus de middelen niet voor.
Verslaggever Jiri Glaap in gesprek met de nieuwe gedeputeerde Huib van Essen, vóór de bekendmaking van het nieuwe provinciebestuur

RECHTSE OPPOSITIE

De VVD gaat de komende vier de opppostie in. Met acht zetels is dat een bittere pil voor de partij, die op 4000 stemmen het initiatief in de onderhandelingen verloor aan GroenLinks.
De liberalen hebben de afgelopen jaren vaak in een coalitie meegedaan, maar moeten nu sinds lange tijd genoegen nemen met een plek aan de zijlijn. Ook verkiezingswinnaar Forum voor Democratie stond in een vrij vroeg stadium van de onderhandelingen al buitenspel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.