Domeinnamen in de zorg alsnog geregistreerd na Samen Veilig-datalek

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Honderden internetdomeinnamen voor de zorg die verlopen waren, zijn alsnog geregistreerd. Daardoor blijven ze uit handen van kwaadwillenden. Aanleiding is het grote datalek bij de Utrechtse jeugdzorgorganisatie Samen Veilig.
Het gaat om bijna vijfhonderd verlopen adressen van "regionale instellingen, paramedische instanties en individuele aanbieders", zegt Z-CERT, een organisatie die zich inzet voor cyberveiligheid in de zorg.
Vorige maand bleken dossiers van Samen Veilig over duizenden kwetsbare kinderen niet veilig te zijn. Het bureau had jaren geleden zijn naam veranderd en liet vervolgens het adres met de oude naam verlopen. Dossiers werden nog wel gemaild via dat adres.
Als een kwaadwillende dat had geregistreerd, waren de dossiers in verkeerde handen gekomen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet later weten dat andere instellingen dezelfde fout hadden gemaakt.
Na die onthulling besloot Z-CERT te kijken of er meer verlopen domeinnamen in de zorg waren. Dat waren er bijna vijfhonderd. Uit voorzorg heeft de instantie die namen alsnog geregistreerd. In de komende tijd bekijkt de organisatie via welke domeinnamen nog mails rondgaan, en of het mogelijk is om de oude eigenaren te traceren. De domeinnamen eindigden niet alleen op .nl, maar ook bijvoorbeeld op .com, .eu, .info, .org en .net.
De kosten voor de 'reddingsactie' zijn betaald door het ministerie van Volksgezondheid. Z-CERT wil niets zeggen over de hoogte van het bedrag, alleen dat het ''geen miljoenen'' zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.